Antena 3 CNN Actualitate Codul Rutier 2022 se schimbă şi prevede un nou sistem de amenzi pentru şoferi

Codul Rutier 2022 se schimbă şi prevede un nou sistem de amenzi pentru şoferi

Codul Rutier 2022 ar putea fi modificat, după ce Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede un nou sistem de amenzi pentru şoferii români care încalcă regulile de circulaţie.

Codul Rutier 2022 se schimbă şi prevede un nou sistem de amenzi pentru şoferi
Sursa foto: Facebook | Atenţie Poliţia Iaşi
de Alin Tarnovschi    |    27 Dec 2021   •   19:37

Codul Rutier 2022 ar putea fi schimbat dacă proiectul de lege adoptat tacit de Senat va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege care poate modifica Codul Rutier 2022 prevede ca drumurile publice din România să fie monitorizate video de Poliţia Română, astfel încât contravenţiile şoferilor să fie constatate automat, la fel ca şi aplicarea amenzilor.

Fără să fie discutat în plen şi supus votului, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, zilele trecute.

Proiectul face referire la dezvoltarea unui sistem de camere de supraveghere la nivel naţional, operat de Poliţia Română, astfel încât şoferii care încalcă legea să fie amendaţi automat în baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere, fie ele fixe sau mobile.

Sistemul video ar urma să trimită automat la adresa proprietarului autoturismului filmat când încalcă regimul rutier o fotografie care să servească drept probă, împreună cu procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

"Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»", se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.

Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail, iar amenzile vor fi achitate într-un cont nou special creat în acest sens.

×
Subiecte în articol: amenzi codul rutier
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close