Antena 3 CNN Actualitate Liber la concediile de paternitate! | Noile norme UE au intrat de azi în vigoare. România, obligată să le aplice

Liber la concediile de paternitate! | Noile norme UE au intrat de azi în vigoare. România, obligată să le aplice

România, la fel ca și toate statele membre UE, va aplica de marți, 2 august, normele instituite la nivelul Uniunii pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a cetățenilor. Comisia Europeană se va asigura că fiecare stat va respecta noile norme și reglementări.

Liber la concediile de paternitate! | Noile norme UE au intrat de azi în vigoare. România, obligată să le aplice
Sursa foto: Gettyimages | Tom Werner
de Ioana Mircea    |    02 Aug 2022   •   17:23

Uniunea Europeană prevede noi norme pentru a îmbunătăți echilibrul între viața persoanlă și profesională a părinţilor şi îngrijitorilor.

Acestea au fost adoptate în 2019, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Toate statele membre U.E. trebuie să le pună în aplicare începând cu 2 august 2022.

Noile norme stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor, dar şi drepturi suplimentare, precum dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să îşi continue viața profesională, cât şi cea de familie fără face sacrificii între cele două.

Comisia Europeană va evalua activitățile de implementare a acestor norme.

Scopul acestor măsuri este de a spori participarea femeilor pe piaţa forţei de muncă, utilizarea concediilor din motive familiale şi a formulelor flexibile de lucru.

În cadrul Uniunii Europene, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaţilor.

Doar 6% dintre femeile cu responsabilităţi familiale activează pe piața muncii, comparativ cu 81% dintre bărbaţii cu aceleaşi responsabilităţi.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana concediu maternal
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close