Antena 3 CNN Actualitate CTP, după discursul lui Cristi Puiu: O măgărie agitatorică, menită să-i promoveze filmul. Dacă nu e asta, ar trebui să îl consider pe domnul Puiu de-a dreptul idiot!

CTP, după discursul lui Cristi Puiu: O măgărie agitatorică, menită să-i promoveze filmul. Dacă nu e asta, ar trebui să îl consider pe domnul Puiu de-a dreptul idiot!

Cristian Tudor Popescu, gazetar şi critic de film, consideră că ieşirea lui Cristi Puiu - de la Festivalul de Film (TIFF), când a blamat cerința ca publicul să poarte măști de protecție - reprezintă o "măgărie agitatorică" prin care regizorul își promovează noua peliculă. 

CTP, după discursul lui Cristi Puiu: O măgărie agitatorică, menită să-i promoveze filmul. Dacă nu e asta, ar trebui să îl consider pe domnul Puiu de-a dreptul idiot!
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    09 Aug 2020   •   17:20

"Dacă n-aș lua în considerare această posibilitate, ar trebui să îl consider pe domnul Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot!", a continuat Cristian Tudor Popescu, potrivit digi24.ro.

"Din comparația pe care regizorul a făcut-o între dictatura lui Ceaușescu și regulile de purtare a măștii și de distanțare fizică, cerute acum de guvern pe baza indicațiilor autorităților medicale, rezultă un îndemn la revoluție. Spune dl. Puiu: Au fost niște oameni în '89 care au spus NU dictaturii, de aceea puteți acum să vedeți filme la TIFF. Prin urmare, nu trebuie să vă lăsați tratați ca niște vite de către puterea instalată.

Vasăzică, ce-ar îndemna? Asta înseamnă să se mai facă o revoluție acum, iarăși, prin analogie, în care să iasă oamenii și să ardă măștile în stradă, nu? Pentru că facem astfel de comparații cu 1989.

CTP: Ca să aplauzi așa ceva, trebuie să fii cretin, ticălos sau și una, și alta

(...) Și face asta dl. Puiu când numărul de morți și de infectați pe zi crește înspăimântător în România. Dă exemple cu Franța, cum filmul lui a fost văzut acolo fără mască și fără distanțare, asta în timp ce România devine ciumata Europei acum, românii sunt puși în carantină în tot mai multe țări și dl. Puiu ne dă astfel de exemple. Ar trebui să alătur și calificativul "nesimțit" la ceea ce a făcut dl. Puiu.

Cum poți să spui așa ceva? Când medicii stau câți Malmkrogi pe zi, având în vedere că filmul dlui Puiu, Malmkrog, durează 200 de minute, câți Malmkrogi stau pe zi medicii cu masca pe figură în spitalele COVID? (...) E absurd, dar apare iarăși explicația măgăriei agitatorice: cu cât o să iasă mai mult scandal, cu atât poate se mai duce cineva să vadă filmul ăsta de 3 ore și 20 de minute", a punctat Cristian Tudor Popescu.

Cât despre cei care l-au aplaudat, la Festivalul de Film pe Cristi Puiu, gazetarul îi califică drept nişte "hominizi care fie sunt cretini, fie sunt ticăloși, fie și una, și alta".

CTP: Să ne uităm, cu sau fără mască pe față, la un film de 3 ore și 20 de minute, o fi uman?

Gazetarul Cristian Tudor Popescu îi adresează câteva întrebări lui Cristi Puiu, pe o reţea de socializare, după ce regizorul s-a arătat revoltat ieri din cauza purtării măştii de protecţie, mai ales în cazul ultimului film au său, de 200 de minute.

"Un mare umanist

Regizorul Cristi Puiu zice așa: „Să stați cu masca pe față să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman”.

E vorba de ultimul său film, „Malmkrog”, proiectat în aer liber la TIFF Cluj.

Și continuă: „Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite”.

Pun și eu niște întrebări domnului regizor Puiu, de la o mare distanță, nu numai socială, întrucât n-am fost la sesiunea Q&A de după film:

1. Să ne uităm, cu sau fără mască pe față, la un film de 3 ore și 20 de minute, o fi uman?

2. Până să-i trateze puterea, cum spune dl Puiu, românașii veseli nu se tratează ei cu covid unii pe alții ca niște vite bolnave de boala vacii nebune?

2 bis: Oare ce gust ar avea laptele bovinelor care ar fi ținute cu ochii pe filmul dlui Puiu 200 de minute?

3. După ce își mai vizionează încă o dată capul de operă „Malmkrog”, firește, fără mască pe figură, ca un luptător întru libertate ce este, poate că autorul „Morții domnului Lăzărescu” găsește timp să citească următoarea știre:

„Printre zecile de oameni uciși de covid în ultimele 24 de ore se află și o femeie însărcinată în 6 luni și o săptămână, care a murit la spitalul județean din Alba Iulia. Avea 33 de ani și nicio altă afecțiune în afară de infecția cu sars-cov 2, care i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficiență hepatică și insuficiență respiratorie acută”.

Și să mai răspundă la o întrebare: „Să vrei să respiri și să nu mai poți să respiri, deși ai, de zile întregi, un tub băgat pe gât, oare cât de inuman este?”.
P.S.

4. Cam câți malmkrogi pe zi crede dl Puiu că stă un medic într-un spital covid cu masca pe pielea feței?", a scris Cristian Tudor Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Puiu, revoltat din cauza măştii

Unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, Cristi Puiu, se revoltă împotrva manierei în care autorităţile au impus purtarea obligatorie a măştii de protecţie în aer liber. El a refuzat să poarte mască în timp ce-şi prezenta pelicula, la Festivalul de Film Transilvania.

Cristi Puiu s-a arătat revoltat de această măsură şi în faţa sutelor de spectatorilor şi le-a transmis un mesaj dur celor care exagerează cu restricţiile. 

"Am muncit foarte mult la acest film, fără mască. Am avut noroc. Uitaţi, stau, păstrez distanţarea socială, toate normele sunt aici. Ce o să vedeţi aici pe ecran probabil că este încă o copie de lucru, dar nu filmul ca atare, ci subtitrarea, deci s-ar putea să existe încă două-trei greşeli".

Totul s-a întâmplat la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, "Malmkrog", la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Acolo, regizorul Cristi Puiu a făcut referire şi la Revoluţia din 1989 şi a spus că şi atunci au existat nişte oameni indisciplinaţi în România care au spus nu dictaturii.

"Stau, distanţare socială iar de mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. 

Cristi Puiu: Nişte oameni indisciplinaţi în România, în decembrie '89, au zis 'Nu' dictaturii

Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie '89 şi care au zis 'Nu' dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil", a afirmat regizorul.

×
Subiecte în articol: cristi puiu mască
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close