Antena 3 CNN Actualitate Cultură Revoltă în rândul artiștilor. Banii lor, luați cu forța și băgați la bugetul de stat

Revoltă în rândul artiștilor. Banii lor, luați cu forța și băgați la bugetul de stat

Artiştii sunt revoltaţi, după ce un proiect care presupune ca statul să ia 70% din drepturile de autor a trecut de Senat.

Revoltă în rândul artiștilor. Banii lor, luați cu forța și băgați la bugetul de stat
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    19 Noi 2021   •   10:54

Potrivit proiectului iniţiat de vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu, banii ar urma să ajungă în Fondul Cultural Național, de unde vor fi distribuiţi artiştilor care fac proiecte.

Zeci de personalităţi muzicale au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva iniţiativei.

Potrivit proiectului de lege, adoptat de Senat, banii nerevendicați din drepturile de autor să ajungă la bugetul de stat în loc să fie distribuiți în interiorul breslei.

”E ca și cum cineva îți bagă mâna în buzunar, îți ia banii, apoi îți spune: lasă că știu eu mai bine ce am de făcut cu ei”, a spus artistul Liviu Teodorescu.

Proiectul iniţiat de vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a fost criticat dur de numeroşi artişti, dar și de forurile europene ale drepturilor de autor.

”Este o încălcare flagrantă a oricăror reguli. Nu poți să iei niște bani privați și să îi muți în buzunarul statului”, a spus și Mihai Georgescu de la Bere Gratis.

”Alina Gorghiu mi-a spus că dorește altă revedere ca să discutăm aceste amendamente pe care le-a primit, servite de la ORDA și, fără să ne consulte, le-a propus să fie adoptate”, a spus Ștefan Gheorghiu, de la Credidam.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, artiştii se tem că vor ajunge la sapă de lemn, mai ales că au avut şi au în continuare pierderi uriaşe din cauza pandemiei.

×
Subiecte în articol: artisti
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close