Cum a fost evitat un atac terorist în noaptea de Revelion la New York

de D.G.    |    01 Ian 2016   •   10:47
Cum a fost evitat un atac terorist în noaptea de Revelion la New York foto: Twitter/ Anthony Quintano
Un bărbat identificat drept Emanuel L. Lutchman, în vârstă de 25 de ani, acuzat că intenţiona să comită un atac într-un restaurant din New York în noaptea de Revelion, a fost arestat şi acuzat că a încercat să sprijine gruparea jihadistă Statul Islamic, a anunţat joi Ministerul de Justiţie al SUA, transmite Agerpres, citând Reuters.

Lutchman, care a susţinut că a primit indicaţii de la un presupus membru al grupării teroriste, intenţiona să atace un restaurant în Rochester (localitate în nordul statului New York), unde locuieşte, potrivit unei plângeri penale. Lutchman a fost arestat miercuri.

Bărbatul i-ar fi spus unui informator plătit de FBI că ar putea amplasa o bombă în interiorul localului şi ar putea răpi şi ucide oameni. 'Aş omorî pe cineva. N-am nicio problemă cu asta', ar fi spus Lutchman, potrivit plângerii penale, în care se mai preciza că individul intenţiona să folosească şi cuţite în timpul atacului.

În plângerea penală, Lutchman era descris drept un convertit autodeclarat la islam, cu antecedente penale care datau din 2006 şi care fusese internat într-un centru pentru boli psihice. Lutchman a compărut joi în faţa unui tribunal din New York. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul ar putea primi 20 de ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

În noiembrie şi decembrie, Lutchman şi-ar fi exprimat sprijinul pentru Statul Islamic în mai multe conversaţii telefonice cu un alt informator plătit de FBI. El susţinea că în decembrie s-a aflat în legătură cu un individ care spunea că este membru al grupării teroriste în Siria.

Marţi, Lutchman s-a dus la un magazin Walmart din Rochester cu unul dintre informatori şi a cumpărat două măşti de schi de culoare neagră, benzi de prindere a cablurilor, două cuţite, o macetă, benzi adezive, amoniac şi mănuşi de cauciuc pentru a le folosi în timpul atacului. Nu avea bani la el şi informatorul a plătit circa 40 de dolari pentru cumpărături, se menţionează în plângerea penală.

x close