Antena 3 CNN Actualitate Curtea Constituţională: Încuviinţarea executării silite, neconstituţională

Curtea Constituţională: Încuviinţarea executării silite, neconstituţională

Curtea Constituţională: Încuviinţarea executării silite, neconstituţională
17 Dec 2015   •   18:22

Curtea Constituţională a decis că dispoziţiile articolului 666 din Codul de Procedură Civilă ce privesc încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc sunt neconstituţionale, subliniind că declanşarea procedurii era sustrasă controlului judecătorec şi nu era respectat dreptul la un proces echitabil.

Curtea Constituţională (CC) a luat în dezbatere, joi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului I punctul 29 din Legea nr.138/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe.

Curtea a constatat că obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie articolul 666 din Codul de procedură civilă, ce priveşte, în esenţă, încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc.

Potrivit articolului citat, "(1) Cererea de executare silită se soluţionează în maximum 3 zile de la înregistrarea ei. (2) Executorul judecătoresc se pronunţă asupra încuviinţării executării silite, prin încheiere, fără citarea părţilor. Motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunţare".

În urma deliberărilor, CC, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 666 din Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale, prin prisma exercitării de către executorii judecătoreşti a unei activităţi specifice instanţelor judecătoreşti, a faptului că declanşarea procedurii executării silite este sustrasă controlului judecătoresc.

"În acest fel, pe de o parte, exigenţele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul imparţialităţii şi independenţei autorităţii, nu sunt respectate, iar, pe de altă parte, înfăptuirea justiţiei este «delegată» executorului judecătoresc", motivează CC.

Curtea a stabilit că prevederile articolului 666 contravin articolelor 1, alineatul (4), 21, alineatul (3), 124 şi 147 din Constituţie.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două camere ale Parlamentului, Guvernului şi Judecătoriei Oradea- Secţia civilă, instanţa care a sesizat CC.

×
Subiecte în articol: CCR
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close