Antena 3 CNN Actualitate Daniel Morar despre activitatea DNA: judecătorii dau pedepse prea blânde pentru corupţie (VIDEO)

Daniel Morar despre activitatea DNA: judecătorii dau pedepse prea blânde pentru corupţie (VIDEO)

Daniel Morar despre activitatea DNA: judecătorii dau pedepse prea blânde pentru corupţie (VIDEO)
Sursa foto: DNA
27 Feb 2009   •   16:22

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar le reproşează judecătorilor că pedepsele pe care le stabilesc pentru corupţie sunt prea blânde. Mai mult, Morar este supărat pentru că sunt dosare trimise de un an în instanţe, în care nu s-a reuşit nici citirea actelor de acuzare. Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a prezentat astăzi bilanţul pe 2008, unul "in mare pozitiv" în opinia şefului instituţiei. În schimb, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi a criticat instituţia, din cauza activităţii reduse.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi critică DNA pentru activitatea redusă. Mai mult, Kovesi s-a arătat dezamăgită şi de activitatea unora dintre procurorii.
"DNA trebuie să fie eficient în combaterea corupţiei, unii procurori m-au dezamagit", a declarat Kovesi.
Anul trecut, procurorii au avut de soluţionat aproximativ 4.000 de cauze din care au rezolvat jumătate. Şeful DNA, Daniel Morar apreciază totuşi că faptele de corupţie sunt sancţionate prea blând de procurori. "58% dintre condamnaţi au primit pedepse prea blânde", a spus Daniel Morar.
Morar este mulţumit totuşi de activitatea instituţiei. Raportul indică o creştere semnificativă a numărului de sesizări de acte de corupţie, dar şi a numărului de persoane trimise în judecată: 683 faţă de 415 în 2007. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a prezentat vineri bilanţul de activitate pe anul trecut. O activitate despre care am putea spune că nu a fost prea productivă, dacă este să judecăm după numărul de dosare grele, trimise în instanţă.
Cu toate acestea, activitatea Direcţiei a primit numai vorbe de laudă de la oficialii europeni. Comisia a apreciat că trebuie continuată lupta împotriva corupţiei şi a insistat pentru păstrarea în funcţie a lui Daniel Morar.
La şedinţă a participat şi procurorul general al României, Laura Codruţa Kevesi, precum şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Nicolae Popa.
La debutul şedinţei, preşedintele DNA, Daniel Morar, a declarat că "Legea 115 a avut parte, în anul 2008, de noi interpretări de către Curtea Constituţională".
Daniel Morar a prezentat situaţia cazurilor soluţionate de Direcţie în 2008, comparativ cu anul precedent.
"În anul 2008 procurorii DNA au avut de soluţionat 3959 de cazuri, faţă de 3.319, cât au avut în 2007. Dintre acestea, 3.302 au fost soluţionate", a declarat Morar, adăugând că "Infracţiunile de evaziune fiscală au crescut de la 10, în 2007, la 60 în 2008".
"Instanţele au achitat prin hotărâri definitive un număr de 23 de inculpaţi", a mai anunţat preşedintele DNA.

Citeşte aici transcriptul discursului susţinut de preşedintele DNA, Daniel Morar
Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close