Antena 3 CNN Actualitate Legea dării în plată, salvarea românilor cărora le-au crescut ratele la credite: ”Așa vă puteți stinge orice datorie pe care o aveți! Banca este obligată!”

Legea dării în plată, salvarea românilor cărora le-au crescut ratele la credite: ”Așa vă puteți stinge orice datorie pe care o aveți! Banca este obligată!”

Daniel Zamfir a explicat ce este ”legea dării în plată” care îi ajută pe românii cărora le-au crescut creditele să stingă orice datorie pe care o au la bancă.

Legea dării în plată, salvarea românilor cărora le-au crescut ratele la credite: ”Așa vă puteți stinge orice datorie pe care o aveți! Banca este obligată!”
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    05 Dec 2023   •   14:00

”Legea dării în plată - și aici vă mulțumesc pentru ocazia de a le transmite oamenilor un lucru extrem de important - îi ajută astăzi nu numai pe cei care sunt într-o situație critică, care, nemaiputând să-și plătească ratele la bancă, apelează la acest mecanism în sensul de a renunța la imobilul achiziționat și, cu ocazia asta, să se stingă orice datorie pe care o au la bancă. 

Vreau să știți că legea dării în plată vă oferă și posibilitatea de a vă reechilibra contractul. Prevede foarte clar că atunci când ți-a crescut rata cu mai mult de 50%-  vă rog rețineți! - dacă v-a crescut rata cu mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului, faceți o notificare către bancă, de reechilibrare a contractului, iar banca este obligată să vă elimine toată acea supraîndatorare. 

Citește și: Val de scumpiri pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Cinci tipuri de TVA, taxe noi şi accize mai mari

Niciodată să nu plătiți mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului. Este o pârghie pe care o aveți, un mecanism care vă apără de creșterea ratelor la bancă. Dacă v-a crescut cu mai mult de 50%, notificare de reechilibrare și banca este obligată s-o facă” a spus Daniel Zamfir, potrivit DCNews.  

Diferența dintre un credit bancar și unul nebancar

Dacă te interesează să accesezi un credit, probabil ai început deja să analizezi ofertele. În acest caz, ar fi bine să cunoști diferența dintre un credit bancar și unul nebancar.

Acest lucru te va ajuta să decizi care este cea mai avantajoasă variantă pentru tine. Dacă până acum nu ai mai întâlnit noțiunea de credit nebancar, aici ai mai multe detalii despre cum funcționează. În acest articol îți vom spune care sunt principalele diferențe dintre cele două opțiuni de creditare.

  1. Documentele necesare

Atunci când alegi varianta unui credit bancar, trebuie să mergi la bancă pentru a depune documentația, iar aici vorbim despre: act de identitate, cerere de creditare, dovada de venit, acte care să ateste aportul propriu (avans), actele de proprietate asupra bunurilor oferite ca și garanție pentru credit (în cazul celor ipotecare) sau alte documente după caz. În schimb, creditele nebancare pot fi accesate, de regulă, doar cu buletinul.

  1. Suma pe care o poți obține

Suma maximă pe care o poți obține variază de la IFN la IFN. În principiu, sumele maxime sunt între 3000 și 10.000 de lei. Dacă ai nevoie de sume mai mari, probabil va fi nevoie să apelezi la un credit bancar. În schimb, pentru sume mai mici de care ai nevoie rapid, este mai simplu să mergi pe varianta unui IFN.

  1. Timpul de rambursare

În cazul creditelor nebancare, unele instituții oferă posibilitatea de rambursare anticipată, ceea ce reprezintă un avantaj major. Astfel, dacă ai strâns deja suma pe care trebuie să o restitui, o poți înapoia atunci când dispui de ea, fără să mai fie nevoie să plătești rate lunare pe parcursul a mulți ani.

  1. Timpul în care primești banii

Având în vedere că IFN-urile îți pot vira banii chiar și în decurs de o zi, în cazul unei urgențe, acest aspect va cântări cel mai mult atunci când încerci să alegi între un credit bancar și unul nebancar. Timpul este esențial în astfel de situații, însă băncile nu îți pot acorda împrumuturi atât de rapid din cauza procedurilor standard pe care le au pentru aprobarea creditelor.

Reține că, indiferent ce tip de credit ai alege, este important să mergi pe varianta unui împrumut doar atunci când chiar ai nevoie. De asemenea, sunt câteva aspecte la care trebuie să te gândești înainte. Potrivit The Economic Times, nu trebuie să te îndatorezi cu sume mai mari decât știi că poți restitui și nici pe perioade foarte îndelungate. Acest sfat te va ajuta și să eviți acumularea dobânzilor pe parcursul anilor. Alege un credit fără rate fixe pentru a-l putea plăti cât mai rapid.

×
Subiecte în articol: Daniel Zamfir legea darii in plata
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close