Antena 3 CNN Actualitate De ce contează voturile din diaspora mai mult decât cele din țară

De ce contează voturile din diaspora mai mult decât cele din țară

De ce contează voturile din diaspora mai mult decât cele din țară
Sursa foto: foto: Agerpres
28 Iul 2016   •   12:46

Asistăm la o politică amplă cu agendă nemărturisită. De ce ar trebui stimulat neapărat votul din străinătate indiferent cât ar costa el? Prim-ministrul Dacian Cioloș își exprima deunăzi îngrijorarea față de numărul foarte mic de înscrieri în Registrul Electoral prevăzut pentru românii din străinătate, scrie dw.com.

”Sunt un pic îngrijorat legat de modul cum o să ne organizăm pentru a crea condiții ca să voteze cât mai multă lume din diasporă”, spunea Dacian Cioloș. Alții, ca fostul președinte Traian Băsescu, au vorbit însă de pe acum de ”un dezastru”.

Un lucru rămâne neclar. De ce ar trebui să voteze neapărat cât mai mulți români aflați în străinătate? Nimeni până acum nu a vorbit despre încurajarea votului din Bucovina sau Dobrogea. Ar suna straniu ca un șef de guvern să solicite măsuri ca, neapărat, românii din județul Arad, bunăoară, să voteze într-un număr cât mai mare. Impresia că stimularea votului din străinătate este o politică de stat e întărită de faptul că fostul președinte Traian Băsescu vorbește la fel. Desigur, aflat în opoziție, el acuză, dar tot ce spune are aceeași premisă, și anume stimularea votului din străinătate. ”Sistemul nu va funcționa - a spus Traian Băsescu - iar responsabilitatea politică se va sparge în capul celor care au promis votul prin corespondență. Soluția pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasică - și anume stabilirea a circa 1.500 la 2.000 secții de votare”.

Dar sistemul funcționează foarte bine, ca dovadă că sunt deja mii de înscrieri în Registrul Electoral. Dacă ele sunt totuși foarte puține nu sistemul e de vină, ci românii înșiși care, dintr-un motiv sau altul, nu vor să-și declare datele personale la ambasadă. De fapt militanții PMP nu s-au sfiit să spună și despre ce este vorba, dezvăluind că unii se tem că, declarându-și datele personale, ar putea fi prinși de fisc. Dacă ar fi să vedem ce anume nu funcționează, atunci e vorba pur și simplu de sistemul de colectare a impozitelor, care nu face față în condițiile mobilității europene.

Continuarea, pe dw.com.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close