Antena 3 CNN Actualitate Decizie istorică în scandalul interceptărilor SRI

Decizie istorică în scandalul interceptărilor SRI

Decizie istorică în scandalul interceptărilor SRI
Sursa foto: Foto:pixabay.com
22 Mar 2016   •   08:24

Înalta Curte a luat o hotărâre istorică privind interceptările SRI din dosare. Magistraţii Curţii Supreme au decis să păstreze interceptările făcute de ofiţerii SRI într-un dosar al DNA. Hotărârea este definitivă şi a fost pronunţată la 10 zile de la cererea formulată de un avocat trimis în judecată de procurorii DNA.

Dosarul se află încă în procedura de cameră preliminară, când probele din anchetă mai pot fi contestate.

În baza deciziei CCR, care interzicea interceptările SRI, un avocatul a cerut să înlăture din dosarul său mai multe astfel de probe. După 10 zile de deliberări, un complet format din 3 judecători de la Înalta Curtea a decis să menţină în dosar acele interceptări.

Este prima hotărâre într-o astfel de speţă şi este extrem de importantă deşi e un caz particular. Decizia magistraţilor de la Curta Supremă ar putea fi invocată în viitor de procurorii DNA şi DIICOT în alte procese.

Unii dintre jurişti spun că decizia Curţii Constituţionale, coroborată cu cea a Instanţei supreme provoacă haos în sistemul Judiciar.

Şi cei care cunosc din interior sistemul juridic spun că ordonanţa care interzice interceptările nu poate funcţiona corect.

Ordonanţa privind interceptările a intrat deja în dezbaterea Parlamentului. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu cere respingerea ordonanţei pentru că, spune el, guvernul nu poate modifica legislaţia referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale. Dacă va fi respinsă de ambele Camere, atunci ordonanţa nu va mai putea să îşi producă efectele şi va trebui înlocuită cu alt act normativ.

 

 

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close