Antena 3 CNN Actualitate Diaconescu: Diplomaţii români vor fi plătiţi în lei, nu în valută

Diaconescu: Diplomaţii români vor fi plătiţi în lei, nu în valută

Diaconescu: Diplomaţii români vor fi plătiţi în lei, nu în valută
Sursa foto: cristian diaconescu
01 Sep 2009   •   19:13

Diplomaţii români ar putea fi plătiţi în lei şi nu în valută, deşi lucrează în străinătate. Ministerul de Externe trebuie să reducă cheltuielile salariale cu 15% şi s-a gîndit la această variantă, ca să nu mai piardă bani din cauza cursului valutar. În acest context, Mircea Geoană atrage atenţia că diplomaţia românească ar trebui să iasă cît mai repede din anonimat, deşi are probleme financiare destul de grave.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, speră că va ajunge la un acord cu colegii săi, pentru a putea face economii la bugetul instituţiei. Diplomaţii nu-şi pot întrerupe însă activitatea, deşi Guvernului doreşte să impună cele 10 zile de concediu obligatoriu fără plată, spune Diaconescu. Ca urmare vor trebui să fie plătiţi mai puţin cu 10-15%.

Ministerul de Externe a pierdut din bugetul alocat aproape 11 milioane de euro, din cauza modificării cursului valutar, a explicat şeful diplomaţiei. 73% din angajaţii ministerului îşi desfăşoară activitatea în străinătate şi trebuie să fie plătiţi totuşi în valută.

Chiar dacă întreaga politică externă este marcată de criza economică, politicienii români sunt datori să realizeze un proiect naţional, care să redefinească priorităţile ţării, susţine preşedintele senatului Mircea geoană. În opinia sa, diplomaţia română trebuie să iasă din anonimatul în care a intrat.

?Iluzia că apartenenţa la NATO şi la UE ne va asigura un lung ciclu de pace, prosperitate şi dezvoltare se dovedeşte o ipoteză care nu funcţionează. Nu ne-a pus la adăpost de criza financiară. Nu ne-a pus la adăpost de conflictele deschise de la graniţele ţării. Asistăm la cea mai dramatică reaşezare a ordinii mondiale din ultimii 20 de ani" a declarat Cristian Diaconescu.

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close