Antena 3 CNN Actualitate Diferenţă de atitudine: În Franţa Sarkozy negocia personal cu infractorii, în România se caută scuze

Diferenţă de atitudine: În Franţa Sarkozy negocia personal cu infractorii, în România se caută scuze

Diferenţă de atitudine: În Franţa Sarkozy negocia personal cu infractorii, în România se caută scuze
Sursa foto: Nicolas Sarkozy
17 Feb 2009   •   12:00

Mulţi francezi au rămas lipiţi de televizoare în luna mai a anului 1993, când un bărbat mascat care s-a autointitulat ?Human Bomb? (Bomba umană) a luat ostatici 21 de copii şi o profesoară într-o şcoală din Neuilly, ameninţând că va detona dinamita lipită de corpul său dacă nu primeşte 100 de milioane de franci francezi (în jur de 15 milioane de euro).
În România anului 2009, mulţi cetăţeni rămân ţintuiţi în casele lor, îngroziţi de numărul în creştere al infracţiunilor şi de lipsa de reacţie a autorităţilor. Jafurile se înmulţesc, unele sunt însoţite de crime, iar vinovaţii se află şi acum în libertate.
În România se caută scuze: sunt prezentaţi suspecţi de serviciu, precum Gorbunov, Gribenco sau, mai nou, sunt criticaţi reprezentanţii băncii din Cluj şi măsurile lor de securitate insuficiente. Autorităţile române par a nu mai avea curajul de a înfrunta situaţiile momentului, dând senzaţia că sunt depăşite de evenimente.
Acest curaj l-a avut Nicolas Sarkozy în 1993, pe când îndeplinea simultan funcţiile de primar în Neuilly şi de ministru al bugetului. În timp ce ministrul de interne şi primul ministru au rămas în siguranţă în birourile lor, Sarkozy s-a deplasat imediat la şcoală şi s-a oferit la schimb pentru ostatici. A reuşit să negocieze eliberarea unei părţi a ostaticilor, înainte ca poliţiştii de la RAID să intre în clasă, după două zile, şi să îl împuşte pe ?H.B.?, eliberând totodată şi restul captivilor.
Sarkozy vs Human Bomb

De atunci, popularitatea lui Sarkozy a fost în continuă creştere şi, chiar dacă în 1995 l-a ?trădat? pe Jacques Chirac şi l-a susţinut la alegerile prezidenţiale pe Balladur, în 2002 a fost numit ministru de Interne de către Chirac, pentru ca la 14 ani de la incidentul din Neuilly să ajungă preşedintele Franţei.
În ultima lună, în România au avut loc două jafuri armate. Primul s-a petrecut la o casă de schimb valutar din Braşov. Autorii acestui jaf nu au reuşit să fugă cu banii furaţi, dar au lăsat în urma lor doi morţi şi o persoană grav rănită. Al doilea jaf a avut loc la Cluj Napoca, unde două persoane înarmate au atacat o sucursală a Băncii Transilvania şi au furat aproape 250.000 de lei. Franţa a avut, graţie lui Sarkozy, 21 de copii teferi. Noi avem câţiva suspecţi nedovediţi şi o mulţime de cazuri nerezolvate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close