Antena 3 Actualitate Din septembrie, medicii sunt obligaţi să rămână opt ore la serviciu

Din septembrie, medicii sunt obligaţi să rămână opt ore la serviciu

19 Aug 2009   •   09:22
Din septembrie, medicii sunt obligaţi să rămână opt ore la serviciu

Medicii din spitalele publice trec la programul de lucru european, de la 1 septembrie. Astfel, doctorii vor fi obligaţi să rămână la serviciu opt ore şi nu patru, aşa cum este în prezent.

România este singura ţară, alături de Albania, în care medicii au program la spital până la prânz, iar mulţi bani se pierd pentru că pacienţii stau internaţi perioade prea lungi de timp, scrie Evenimentul Zilei.

Măsura Ministerului Sănătăţii nu este văzută cu ochi buni de medicii români. Mai ales de cei care câştigau bani în privat, după ce dimineaţa lucrau în spitale publice.

Specialişti care au lucrat în spitale din Occident spun că fără o creştere substanţială a salariilor şi fără o schimbare din temelii a sistemului, creşterea timpului de lucru nu are utilitate.

Şi nu este singura schimbare pe care o are în vedere Ministerul Sănătăţii. Tot de luna viitoare se va limita şi programul doctorilor care fac gărzi.

Măsura introdusă de Ministerul Sănătăţii adoptă şi câteva particularităţi ale sistemului medical francez. Astfel, profesorii şi medicii care lucrază full time în spital au dreptul să dea consultaţii de tip privat utilizând spitalul public.

Statul le oferă această compensaţie pentru a-i ţine în sistemul public. Medicii au dreptul inclusiv să interneze pacienţi în regim privat şi să pună taxă de consultaţie şi de operaţie, bani pe care îi păstrează.

Noile măsuri cumulate cu noua grilă de salarizare va duce la scăderea veniturilor în Sănătate şi, cel mai probabil, la creşterea migraţiei medicilor români.

Antena 3


×
Subiecte în articol: medici Ministerul Sănătății
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close