Antena 3 CNN Actualitate DNA atacă: Selecţia procurorilor trebuie făcută pe criterii profesionale

DNA atacă: Selecţia procurorilor trebuie făcută pe criterii profesionale

DNA atacă: Selecţia procurorilor trebuie făcută pe criterii profesionale
03 Apr 2013   •   18:58

Procurorii anticorupţie susţin "ferm" poziţia Secţiei pentru procurori a CSM privind procedura de selecţie şi numire a procurorilor la şefia DNA, DIICOT şi PICCJ, afirmând totodată că "evenimente recente acreditează ideea" unei selecţii "pe alte criterii decât cele ale performanţei profesionale", scrie Mediafax.

"Respectarea principială a transparenţei procedurii, precum şi a unor standarde de criterii şi exigenţe în privinţa selecţiei şi numirii în funcţiile de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie, a unor persoane cu experienţă şi rezultate în lupta anticorupţie, este în deplină concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene", se mai arată în documentul citat.

 De asemenea, mai notează sursa citată, având în vedere principiile de bază ale funcţionării statului de drept, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, orice altă modalitate de numire a procurorilor şefi, fără respectarea criteriilor de transparenţă, exigenţă şi experienţă profesională, aduce atingere funcţionării justiţiei.

"Evenimentele recente acreditează ideea selecţiei procurorilor în funcţii de conducere pe alte criterii decât cele ale performanţei profesionale", se mai arată în comunicatul în care DNA îi menţionează pe cei 71 de procurori care au semnat această luare de poziţie.

La rândul ei, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că funcţiile cele mai înalte din PICCJ, DNA şi DIICOT "au fost negociate exclusiv pe criterii politice" şi consideră "revoltătoare această atitudine a factorilor decidenţi".

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close