Antena 3 CNN Actualitate Dosarul spionilor lui Codruța Kovesi. Ancheta se extinde la Londra, Paris și Tel Aviv

Dosarul spionilor lui Codruța Kovesi. Ancheta se extinde la Londra, Paris și Tel Aviv

Dosarul spionilor lui Codruța Kovesi. Ancheta se extinde la Londra, Paris și Tel Aviv
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Mai 2016   •   16:38

Jurnalistul Adina Anghelescu a dezvăluit, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că anchetatorii au terminat expertiza informatică în cazul ”spionării” șefei DNA de către angajați ai companiei Black Cube.

Potrivit Adinei Anghelescu, următorul pas ar presupune efectuarea de verificări suplimentare la cele trei sedii ale firmei Black Cube, în Londra, Paris și Tel Aviv.

”Ancheta DIICOT a înaintat destul de repede pe teritoriul României, în sensul că a fost finalizată expertiza informatică în acest dosar”, a spus Adina Anghelescu, la Antena 3.

Deși rezultatele expertizei sunt secrete, există informații că ”ele ar fi relevante pentru susținerea acuzațiilor prealabile făcute de procurori până în acest moment”, a mai spus Adina Anghelescu.

Totodată, s-au început deja demersurile pentru întocmirea a trei comisii rogatorii la sediile Black Cube din Londra, Paris și Tel Aviv.

Ce acuzații li se aduc israelienilor de la Black Cube

Israelienii Weiner Ron şi Geclowicz David, inculpaţi în dosarul de hărţuire a procurorului-şef al DNA, se află în arest preventiv din data de 3 aprilie.

Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel, cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora", precizează DIICOT.

 

×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi Adina Anghelescu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close