Antena 3 CNN Actualitate Dr. Bilic explică de ce nu e bine să luăm vitamina D, după ce românii au golit farmaciile în pandemie: "Atenţie mare, poate să facă mai mult rău decât bine!"

Dr. Bilic explică de ce nu e bine să luăm vitamina D, după ce românii au golit farmaciile în pandemie: "Atenţie mare, poate să facă mai mult rău decât bine!"

Medicul Mihaela Bilic atenţionează că acum, în plină pandemie COVID, când multă lume ia vitamina C şi D, pentru că se aude că sunt utile în lupta cu virusul, ultima dintre ele poate fi periculoasă, dacă e administrată fără sfatul medicului sau în lipsa analizelor.

Dr. Bilic explică de ce nu e bine să luăm vitamina D, după ce românii au golit farmaciile în pandemie: "Atenţie mare, poate să facă mai mult rău decât bine!"
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    09 Noi 2020   •   10:30

Dacă suplimentele de vitamina C sunt recomandate fără restricții, excesul de vitamina D poate face rău, spune medicul nutriţionist.

"(...) Organismul nu poate sintetiza vitamina C, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar. 

Mihaela Bilic: Surplusul de vitamina C, fără riscuri

Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă - trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari. Din cauza aceasta, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C și pe principiul că și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc. 

Și atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanță antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm. Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porții, ci cinci kilograme de fructe și legume proaspăt culese", a explicat dr. Mihaela Bilic, potrivit digi24.ro.

Când devine periculoasă vitamina D 

"În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine", a arătat medicul Bilic. 

Ce mâncăm în această perioadă

În ce priveşte alimentaţia, vitamina D este în hrană în mod natural, nu este nevoie neapărat de suplimente. 

"Avem nevoie de prezența grăsimilor în dietă și când spun grăsimi spun, iată, apropo de vitamina D, avem vitamina D în mod natural, amestecată cu vitamina A, în grăsimea din lapte, tot ce înseamnă brânzeturi, în ficat, în peștele gras, în ou și atunci aceste alimente, mai ales în sezonul rece, nu trebuie să lipsească din meniul nostru" a spus Mihaela Bilic.

Avertizarea medicului vine în contextul în care mulţi români au luat şi iau în această perioadă suplimente de vitamina C şi D, fără analize şi fără recomandare, pentru a-şi întări astfel imunitatea şi a lupta cu coronavirusul.

×
Subiecte în articol: mihaela bilic vitamina d
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close