Antena 3 CNN Actualitate Dr. Rafila: Se întâmplă un lucru paradoxal, inexplicabil chiar pentru OMS. Circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică

Dr. Rafila: Se întâmplă un lucru paradoxal, inexplicabil chiar pentru OMS. Circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică

O veste bună în plină pandemie. Circulația virusului gripal s-a dovedit a fi de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți în emisfera sudică, acolo unde este iarnă, ceea ce ar putea duce la limitarea răspândirii gripei în această iarnă, când avem epidemie de COVID.

Dr. Rafila: Se întâmplă un lucru paradoxal, inexplicabil chiar pentru OMS. Circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    05 Sep 2020   •   14:15

O explicaţie posibilă pentru acest lucru ar putea fi aceea că măsurile luate la nivel global contra coronavirusului au dus și la limitarea răspândirii gripei, spune medicul Alexandru Rafila.

Dr. Rafila: Se întâmplă un lucru paradoxal, inexplicabil chiar pentru OMS

"Sezonul gripal urmează, dar am o veste bună: anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară și în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS.

Dacă 5-7 % dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01% au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial. 0,1% înseamnă 46, înmulțiți cu 500 și aflăm. Deci de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei", a anunţat medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, potrivit digi24.ro.

Rafila: Măsurile pentru limitarea COVID au dus la limitarea răspândirii gripei

Profesorul Rafila a spus că, deşi circulația virusului gripal e mult mai mică, el recomandă în continuare vaccinarea antigripală. Nici el nu ratează vaccinul.

"Lucrul ăsta ar trebui să ne dea de gândit. Faptul că la nivel mondial s-au luat măsuri pentru limitarea infecției cu COVID a dus la limitarea răspândirii gripei și atunci concluzia pe care pot să o trag în acest moment, fără să fie decât o ipoteză de lucru, nu e o certitudine, e următoarea: circulația virusului gripal e mult mai mică, sezonul gripal în emisfera nordică probabil că va începe mult mai târziu, iar lucrul ăsta cred că ar trebui luat în considerare inclusiv în ceea ce privește strategia de vaccinare antigripală", a explicat el.

Reprezentantul OMS, Alexandru Rafila, a mai spus că el se vaccinează în fiecare an împotriva gripei și că la fel procedează toată familia lui.
 

×
Subiecte în articol: gripa coronavirus
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close