Antena 3 CNN Actualitate Echinocţiul de toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci cu niciun chip astăzi

Echinocţiul de toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci cu niciun chip astăzi

Echinocţiul de toamnă 2022. Vineri, 23 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă al anului 2022, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstițiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

Echinocţiul de toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci cu niciun chip astăzi
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    23 Sep 2022   •   07:52

Echinocţiul de toamnă 2022. Ce reprezintă

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Echinocțiul de toamnă 2022 este marcat pe 23 septembrie la ora 4:04, ora României. Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit şi "punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții sunt întâlnite în regiunile polare: în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de şase luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.

Echinocţiul de toamnă 2021. Tradiţii şi obiceiuri la români

Tradiția populară spune că, după cum va fi vremea astăzi, așa va fi și anul următor. 

Mai mult decât atât, se spune că dacă dimineața de 23 septembrie este ploioasă, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soare la amiază înseamnă un an bun.

Se obișnuiește ca în această zi de echinocțiu de toamnă să se bată nucile și să se scuture merele şi gutuile.

Tot tradiția populară ne mai spune că, în această zi florile sunt supărate şi plâng, iar ca să rămână frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfinţit.

Este bine ca în ziua echinocțiului gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși.

Din bătrâni se spune că, cei care au copii, nu au voie să-i certe, pentru că aceștia vor avea impresia toată viața că au puțin de cules.

O altă superstiție spune că nu este bine să te speli pe față până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieși din casă.

×
Subiecte în articol: Echinocțiu de toamnă 2022
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close