Antena 3 CNN Actualitate Elevii nevăzători, lăsaţi fără manuale Braille

Elevii nevăzători, lăsaţi fără manuale Braille

Elevii nevăzători, lăsaţi fără manuale Braille
03 Sep 2009   •   21:55

Nevăzătorii nu valorează niciun ban. Cel puţin asta se înţelege după ce elevii cu probleme de vedere au fost şterşi de pe lista cheltuielilor. Asta înseamnă că 1.000 de copii ar putea râmâne fără manuale în Braille. Cei de la minister spun că inspectoratele şcolare ar trebuie să rezolve această problemă.

Peste o mie de astfel de elevi au nevoie de manuale Braille ca să poată merge la şcoală şi anul acesta. Ştefan are 13 ani şi învaţă la o şcoală specială pentru elevi cu probleme de vedere. Îi trebuie manuale noi, pentru că cele vechi s-au tocit.

?Dacă n-aş mai avea acest manual aş încerca să le spun celor de la învăţământ să ne poată ajuta?, spune Ştefan

Manualele pentru elevii din şapte şcoli speciale din ţară ar costa 30.000 de euro. Tipografie există, la fel şi zeci de cereri făcute către ministerul Educaţiei, dar lipsesc banii. Până la această dată, manualele trebuiau să ajungă în şcoli.

?Elevii nu vor avea manuale pe banci in acest an. S-a redus suma, nu înteleg de ce nu sunt incluse şi manualele braille?, a declarat Mihai Dima, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Reprezentanţii ministerului spun că nu ei se ocupă de achiziţionarea manualelor şcolare şi pasează responsabilitatea la inspectorate.

Costurile pentru tipărirea unui singur manual Braille ajung la 100 de lei. Petru anul acesta, elevii cu probleme de vedere au nevoie de 65 de tipuri de manuale.


Observator

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close