Antena 3 CNN Actualitate Emil Boc promite reforme pentru ca executivul să îşi ?justifice existenţa?

Emil Boc promite reforme pentru ca executivul să îşi ?justifice existenţa?

Emil Boc promite reforme pentru ca executivul să îşi ?justifice existenţa?
Sursa foto: emil boc
30 Iul 2009   •   03:27

Şeful Guvernului a ţinut să aducă aminte românilor că instituţia pe care o conduce este hotărâtă să facă ?reformele structurale care nu au fost făcute în ultimii 20 de ani sau reforme pe care nimeni nu a avut curajul să le facă?, pentru ca executivul să îşi ?justifice existenţa?.
El amintea în acest sens adoptarea a 2 din cele 4 coduri din Justiţie, dar şi legea salarizării unice, care are termen pe 14 august pentru forma finală a proiectului la Guvern.
În plus, reforma sistemului educaţional are acelaşi termen pentru ca ?ministrul educaţiei să prezinte la Guvern, legile educaţiei având ca suport central de analiză, pachetul de legi Miclea, discutat şi prezentat, unul care răspunde nevoilor educaţiei româneşti?.
Emil Boc a mai adpotat, la conferinţa de presă după şedinţa de guvern, şi una din cele mai mari probleme a executivului: reforma agenţiilor şi a structurilor guvernamentale, proces ?care a intrat în linie dreaptă?.
Astfel, s-a hotărât ca pentru unele agenţii să se aplice desfiinţarea prin trecerea lor în structura ministerelor, pentru altele, ?comasarea unor agenţii într-o formă riguroasă prin preluarea a unei structuri, a două sau trei structuri existente în momentul de faţă. Îm acelaşi timo altele care sunt cerute de raporturile cu Uniunea Europeană, fie că sunt indispensabile funcţionării statului, se pot opera reduceri fie de salarii fie de personal, în funcţie de specific.
Premierul amintea că ?există agenţii guvernamentale unde nu se simte nici un fel de criză, în aceste agenţii. Avem agenţii unde salariul conducătorului auto este de 41 de milioane de lei, în agenţii din România. Există încă agenţii unde salariile unor directori, nu mă refer la şeful agenţiei a cărui salariu a fost redus la 48 de milioane de lei vechi, la alţi directori din sistem unde avem salarii de 176 de milioane de lei vechi. Aici, vreau să vă asigur că vom lua acele decizii pentru ca şi aici lucrurile să fie aduse sub control iar salarizarea să fie decentă pe măsura muncii pe care o prestează. E vorba în esenţă de acele agenţii care practic prestează servicii, fiind cu statut de monopol?.
Premierul s-a plâns ?că nu este foarte uşor, din punct de vedere legal? să reducă salariile la unele instituţii deoarece sunt ?contracte colective de muncă încheiate şi care prevăd o sumedenie de bonusuri, prime şi care trebuie să fie rediscutate în cadrul legal şi ca toţi, practic, să fie readuşi la un numitor comun al utilizării eficiente a banului public?.
Acesta a promis că ?pe componenta descentralizării am decis ca până în data de 15 septembrie, Ministerul Finanţelor, M.A.I împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei să pregătească standardele de cost pentru administraţia publică. Adică ce observăm, că dacă există unele reduceri ale cheltuielilor cu personal la nivel central nu acelaşi lucru s-a întâmplat peste tot în ţară, la foarte multe structuri administrative sau structuri autofinanţate din bugete locale sau şi bugete locale şi finanţare proprie, iar acolo criza încă nu a ajuns şi nu i-a atins cu nici un leuţ. Aici trebuie să stabilim standardul de cost în felul următor: o primărie până la 1.000 de locuitori, ce personal obligatoriu trebuie să aibă, şi pe care statul se obligă să-l plătească. De aici încolo, dacă tu vrei să îţi mai angajezi în plus ? am văzut azi că cineva şi-a angajat soacra sau pe nu ştiu cine ? îţi angajezi pe banii tăi personali sau, dacă ai resurse suplimentare, foarte bine, dar nu pe banii ? repet, ai bugetului de stat sau pe banii publici?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close