Antena 3 CNN Actualitate Scandalul cu „Rechinul” a ajuns până la preşedintele Mexicului

Scandalul cu „Rechinul” a ajuns până la preşedintele Mexicului

7 procurori şi ofiţeri de poliţie vor fi audiaţi în dosarul în care Florian Tudor, supranumit „Rechinul” de presa mexicană, acuză autorităţile mexicane de abuzuri.

Scandalul cu „Rechinul” a ajuns până la preşedintele Mexicului
de Carmina Pricopie    |    18 Feb 2021   •   20:11

Totul s-ar fi întâmplat în 2019, când, acuză românul, în timpul percheziţiilor din casa sa, oamenii legii ar fi furat mai multe obiecte de valoare. Prejudiciul ar fi de milioane de dolari. Românul i-a acuzat şi de tortură şi a depus de-atunci mai multe plângeri penale. Scandalul a ajuns până la preşedintele ţării, după ce Florian Tudor a lansat o scrisoare deschisă în care acuză că este prins la mijloc într-un război politic.

Preşedintele Mexicului i-a cerut într-o conferinţă de presă şefului Unităţii de Informaţii Financiare, Santiago Nieto, să informeze opinia publică despre mafia românească. Preşedintele fusese întrebat de o jurnalistă care este situaţia lui Florian Tudor, acuzat şi acuzator în acelaşi timp.

Asta, având în vedere că, la începutul lunii februarie, pe surse s-au scurs informaţii potrivit cărora românul are conturile blocate de către UIF. Acelaşi român, care în 2019 a fost anchetat pentru clonare de carduri. Tocmai în baza acestei acuzaţii, anchetatorii ar fi făcut atunci mai multe percheziţii. Şi atunci şi acum, presa mexicană a dat informaţii pe surse, potrivit cărora Florian Tudor împreună cu oamenii săi ar fi montat peste 100 de bancomate deja preparate pentru a fura datele de pe cardurile turiştilor străini din zona Riviera Maya. Prejudiciul lansat în 2019 pe surse de autorităţile mexicane era de 1,2 miliarde de dolari. „Rechinul” a fost arestat de două ori în 2019 şi atât. Acum e liber, iar la începutul anului UIF a blocat 79 de conturi. S-a speculat că unele care i-ar aparţine românului. În tot acest scandal, zeci de români au fost blocaţi pe aeroportul din Cancun, unii chiar trimişi înapoi în România de autorităţile mexicane. Operaţiunea „Caraibe” părea să fie un succes, iar în presa din Mexic a apărut şi lista cu conturile blocate. Doar că, la câteva zile, Florian Tudor a publicat o scrisoare deschisă în care a ataşat şi documente potrivit cărora nu este cercetat, anchetat pentru clonare de carduri. Mai mult, dintr-un document reiese că banca cu care încheiase contractul pentru montarea bancomatelor răspunde că nu a fost prejudiciată. 

Astăzi, Florian Tudor a dat publicităţii un denunţ pe care-l adresează chiar preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador. În documentul de 9 pagini, Florian Tudor vorbeşte despre înalţi funcţionari publici pe care-i acuză de corupţie: „Unul dintre mulți funcționari publici vinovați de toate acestea montaj și spectacol media pe care l-au montat împotriva mea este Dr. Camilo Constantino Rivera Șef de investigații și litigii al Parchetul Anticorupție, mâna dreaptă a dr. Maria de la Luz Mijangos Borja, Șef al parchetului specializat pentru combaterea Corupției Biroului Procurorului General”.

Florian Tudor îl denunţă public pe Camilo Constantino Rivera şi susţine că acesta i-ar fi cerut şpagă 350.000 de pesos, ca să facă o anchetă corectă în urma plângerilor depuse împotriva poliţiştilor şi procurorilor.  

În scrisoarea deschisă Florian Tudor a negat totul şi a acuzat că este prins la mijloc într-un război politic. Mai mult, românul cere să fie clarificată public situaţia sa: „Titularul din cadrul UIF a denunțat adresându-se presei presupusa „mafie românească” ce activează prin clonare de carduri, spălare de bani, trafic de persoane, trafic de organe și alte infracțiuni care nu se încadrează în funcțiile sale, acuzații foarte grave, prin prisma cărora se distruge în întregime imaginea oricărei persoane, motiv pentru care solicit să specifice sau să clarifice dacă eu și familia mea avem vreo legătură cu aceste infracțiuni și, în cazul în care nu își poate susține acuzațiile, să le retragă. Vă transmit declarația oficială a Băncii Multiva prin care însăși banca recunoaște că nici firma mea, nici eu, nu am fost implicați în aceste acuzații de clonare a cardurilor. Această declarație contrazice în totalitate versiunea domnului Santiago Nieto și îi solicit lui Santiago Nieto să prezinte dovezile acuzațiilor respective sau să și le retragă. UIF nu este o autoritate de investigație, iar Santiago Nieto nu poate acționa ca un judecător care poate emite o sentință. (...) Din acest motiv fac apel la adresa lui Santiago Nieto să confirme dacă aceste liste scoase la iveală sunt reale și dacă apar implicat în vreo una din ele să susțină afirmația cu probe, să o dezbată cu mine sau să dezmintă public implicarea mea în oricare dintre aceste infracțiuni sau cu anumite persoane politice din Quintana Roo, așa cum s-a susținut și prezentat în mediile de comunicare naționale și locale ”.

×
Subiecte în articol: Florian Tudor
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close