Fraudă bancară URIAŞĂ. Vasile Blaga şi Liviu Popa, în interceptări. Cine sunt capii reţelei

de D.D.    |    13 Dec 2012   •   12:53
Fraudă bancară URIAŞĂ. Vasile Blaga şi Liviu Popa, în interceptări. Cine sunt capii reţelei Foto: Agerpres
UPDATE 12.30 - Vasile Blaga şi fostul şef al IGPR, Liviu Popa, apar în interceptările din dosarul bacherilor. Surse judiciare spun că unul dintre capii reţelei ar fi omul de afaceri Marius Locic condamnat în vară la 4 ani de închisoare într-un caz de corupţie alături de Cătălin Voicu. Aceleaşi surse spun că în dosarul fraudei record ar apărea şi Oana Mizil şi fraţii Vasile şi Dumitru Creştin.O judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti este audiată ca martor în acest dosar.

Lucian Cojocaru, fost director BRD
şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank sunt cercetaţi de DIICOT în acest caz.

Ş
apte directori de bănci sunt acuzaţi că ar fi ajutat mai mulţi afacerişti bucureşteni să obţină ilegal credite în valoare toatală de 85 de milioane de euro.

Rea
ctia lui Vasile Blaga:

Vasile Blaga a declarat in direct la Antena 3 ca nu are nici o legatura cu acest dosar.

Nu mi-am permis să intervin pentru nimeni nicăieri. Nu am luat nici un credit, nu am intervenit pentru nimeni" a spus Blaga in direct la Antena 3.


------------------------------------------------------------------------------------------

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  - Structura Centrală au efectuat 48 de perchezitii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea.

Acţiunea vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.

Mai multe persoane influente din mediul de afaceri din Capitală ar fi luat ilegal credite de la două bănci, pentru 35 de firme, cu sprijinul a şapte directori ai băncilor. Prejudiciul se ridică la 85 de milioane de euro.
        
La sediul DIICOT vor fi audiate 90 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse masurile legale în cauză.

Directori de banci, implicati in fraude

Printre persoanele achetate în acest caz se numără Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank.

Capii afacerii sunt Marius Locic şi fraţii Creştin, informează surse judiciare, citate de Mediafax.

În această afacere sunt implicaţi şi patru notari. În anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat sursele.

ReprezentanţiiVolksbank au confirmat, într-un comunicat, că banca a fost prejudiciată în acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro. Aceştia au precizat că au sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate.

C
reditele beneficiază de garanţii imobiliare, Volksbank Romania precizând că a demarat procedurile de executare silită.


La începutul lunii noiembrie, 10 pesoane au fost arestate preventiv pentru fraude bancare. Peste 100 de persoane au fost duse atunci la sediul DIICOT-Bucureşti. Gruparea era specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului ridicându-se la 22 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor, liderul grupării era Daniel Ruse iar printre cei implicaţi au fost şi un vicepreşedinte de bancă, liderul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet dar şi angajaţi din Ministerul Economiei. Aurel Şaramet a fost suspendat din fucţie şi cercetat în libertate.


x close