Antena 3 CNN Actualitate Galaţi: Protest la combinatul siderurgic

Galaţi: Protest la combinatul siderurgic

Galaţi: Protest la combinatul siderurgic
Sursa foto: foto: reporterntv.ro
19 Ian 2016   •   17:27

Câteva zeci de reprezentanţi ai Sindicatului Naţional Solidaritatea, nereprezentativ pe platforma siderurgică, au protestat, marţi, lângă poarta principală de acces în combinatul siderurgic din Galaţi, nemulţumiţi de condiţiile în care a fost încheiat noul Contract Colectiv de Muncă(CCM), valabil pe doi ani, potrivit Agerpres.

Potrivit vicepreşedintelui Sindicatului Solidaritatea, Gabriel Vâlciu, protestul a fost îndreptat împotriva administraţiei combinatului, dar şi a sindicatului reprezentativ, Sindicatul Siderurgistul AMG, care a semnat noul CCM, considerat total dezavantajos de protestatari.

Deşi protestul a fost programat să se desfăşoare în perioada schimbului de tură, când din combinat ies siderurgiştii, la manifestaţie au venit puţini muncitori, majoritatea preferând să privească protestatarii în timp ce aşteptau autobuzele-convenţie care să îi ducă acasă.

După ce au ascultat punctele de vedere ale liderilor de sindicat, exprimate la microfon, cele câteva zeci de manifestanţi au protestat, suflând în două vuvuzele, în faţa unor pancarte pe care scriau mai multe mesaje precum 'Treziţi-vă siderurgişti, treziţi-vă gălăţeni', 'Muncitori, şefi din AMG şi cetăţeni ai Galaţiului solidarizaţi-vă pentru salvarea combinatului' şi 'Siderurgişti gălăţeni, când vă veţi trezi va fi prea târziu, veţi fi într-o nouă Vale a Jiului'.

Gabriel Vâlciu şi-a exprimat regretul pentru participarea restrânsă la protest şi a spus că dacă siderurgiştii ar fi participat într-un număr semnificativ, ar fi putut determina administraţia combinatului să ia în considerare modificarea CCM, printr-o anexă. Totodată, liderul de sindicat a susţinut necesitatea modificării actualei legislaţii pentru ca la negocierea CCM să poată participa toate sindicatele dintr-o unitate societate şi nu doar cel reprezentativ, care are ca membri mai mult de jumătate din numărul total de salariaţi.

Noul CCM din combinatul siderurgic are valabilitate doi ani şi prevede o majorare salarială, în acest an de 50 lei brut pentru muncitori, şefi de formaţie şi personal TESA cu studii medii, şi includerea, începând din luna mai, a nivelului maxim al sporului de vechime (25%), în salariul de bază. CCM mai prevede ca în 2017 să se acorde, în iunie, un bonus de 240 brut şi al doilea bonus, în valoare de 200 lei, doar dacă rezultatele companiei se vor ameliora.

În combinatul siderurgic lucrează aproximativ 6.200 de angajaţi şi există un sindicat reprezentativ, Sindicatul Solidaritatea AMG. Alte patru sindicate sunt nereprezentative - Sindicatul Naţional Solidaritatea, Sindicatul US Forum, Sindicatul Metarom şi Sindicatul Liber.

×
Subiecte în articol: Galați
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close