Antena 3 CNN Actualitate Fenomene meteo extreme în estul țării: Grindină de 1 metru grosime în Constanța și tornadă în Tulcea

Fenomene meteo extreme în estul țării: Grindină de 1 metru grosime în Constanța și tornadă în Tulcea

Sătenii din Palazul mic, județul Constanța, au fost surprinși de căderi masive de grindină, care ating chiar și 1 m grosime în unele zone. In Tulcea, locuitorii comunei Tatanir au fost martorii unei tornade

Fenomene meteo extreme în estul țării: Grindină de 1 metru grosime în Constanța și tornadă în Tulcea
Sursa foto: ISU Constanta
de Mia Lungu    |    26 Oct 2020   •   21:02

În cursul zilei de luni, satul Palazul Mic din comuna Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, a fost acoperit cu un strat consistent de grindina, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

"Viitura a afectat o locuință în care se aflau 5 persoane (3 adulți și 2 copii). Stratul de grindină acumulat s-a revărsat în gospodărie și a blocat accesul în casă. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate și sunt în siguranță, fără probleme medicale.

Din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate."

În unele zone, stratul de grindină a atins 1 metru grosime

Pompierii au acționat pentru crearea unui culoar necesar pentru scurgerea apei acumulate.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică COD GALBEN care vizează posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din județele Tulcea și Constanța.

Populația a fost sfătuită de reprezentanții IGSU să nu se deplaseze prin curenți de apă, să nu se deplaseze cu autoturismul în zona inundată, iar cazul în care sunt surprinși de viitură, să se urce către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.

În comună Tatanir din județul Tulcea, locuitorii au crezut că sunt martorii unei tornade.

Județul Tucea se află sub avertizare Cod Portocaliu de vreme rea. Într-o intervenție în direct la Antena 3, Mihai Huștiu meteorolog ANM a declarat că a fost vorba mai degrabă despre un vârtej de praf.

Tornada in comuna Tatanir din Judetul Tulcea

"Acel Dust Devil, să zic așa. El s-a format în condiții de mișcări ascendențe, descendente. Instabilitatea oricum a fost accentuată pe parcursul întregii zile. A fost și destul de cald. Temperaturi de 20-21 de grade. Dar nu este o tornadă în adevăratul sens al cuvântului, ci acel vârtej de praf care se formează pe sol uscat, în zone mai aride.

Reprezentant ANM: Toată partea de sud-est a țării a avut parte astăzi de fenomene mai potrivite sezonului cald, nicidecum pentru final de Octombrie. 

Mihai Huștiu a vorbit și despre temperaturile ridicate, deloc specifice acestei perioade:

"Trebuie să ne amintim că zilele trecute am avut temperaturi de până la 26 de grade, aici în partea de sud-est a țării.

Marea Neagră este destul de caldă, are 16-18 grade, și de aici potențialul atât de mare de instabilitate la această dată calendaristică."

Doar astăzi au fost emise pentru Dobrogea 4 coduri portocalii și 3 coduri galbene, pentru fenomene meteorologice periculoase eminente

Se pare că veștile sunt bune în continuare și este așteptată o ameliorare a vremii începând chiar cu această noapte. În zilele următoare vremea va fi caldă și în general frumoasă.

În ultimii ani fenomenele extreme s-au înmulțit considerabil, în întreagă lume. Experții avertizează că acest lucru este o consecință a schimbărilor climatice și încălzirii globale și atrag atenția că este nevoie de măsuri urgențe la nivel internațional, pentru că aceste fenomene să poată fi ținute sub control.

Cu doar un an în urmă, Organizația Meteorogolica mondială trăgea un semnal de alarmă în acest sens:

"Avansul concentrației de gaze cu efect de seră rezultă inevitabil din cauza creșterii continue a emisiilor globale. Oamenii de știință au calculat că emisiile trebuie să scadă la jumătate până în 2030 pentru a oferi o șansă bună de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, nivel peste care se estimează că sute de milioane de oameni se vor confruntă cu o frecvență sporite a valurilor de căldură, episoadelor de secetă, inundațiilor."

×
Subiecte în articol: grindina tornada fenomene meteo extreme
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close