Antena 3 CNN Actualitate În România a existat o celulă teroristă

În România a existat o celulă teroristă

În România a existat o celulă teroristă
17 Apr 2007   •   23:20

România a avut şi ea parte de o celulă teroristă afiliată Al-Qaida. Pentru prima dată, persoane suspecte şi-au construit o bază cu date precise despre locuri publice, aglomerate, din Iaşi şi Bucureşti. SRI a intervenit insă la timp. Celula, acum dezmembrată, a luat fiinţă în urmă cu patru ani. Iniţial, din grup făceau parte, pe lângă lider, un saudit, încă patru persoane: un apatrid, un cetăţean din Oman, un sudanez şi un pakistanez. Toţi erau studenţi la medicină.

SRI a aflat că, în 1994, liderul grupului, Musaab Mujalli Ahmed, participase la un stagiu de pregătire într-o tabăra Al-Qaida din Afganistan. Specialiştii antitero spun că grupul se organizase după un model tipic organizaţiilor teroriste consacrate: o componentă militară, una contrainformativă, una de propagandă şi una financiară. Banii veneau din afara ţării. În plus, toţi membrii grupului au fost instruiţi în tehnici de rezistenţă la interogatorii, tortură sau eventuale presiuni ale serviciilor de informaţii. După un timp, liderul grupului a trecut la fapte. Mai întâi la Iaşi şi apoi la Bucureşti.

"Ca prim pas a identificat, apoi a recrutat o serie de cetăţeni străni de religie islamică, recurgând la indoctrinarea acestora cu perceptele fundamentaliste radicale, dar derulând şi o pregătire operaţională a respectivilor", a precizat un general SRI. Momentul de criză a apărut când autorităţile şi-au dat seama că membrii grupului adună informaţii şi documente despre transportul în comun din Iaşi şi Bucureşti.

Erau doar planuri, dar SRI a decis că e mai bine să intervină. Toată celula de la Iaşi a fost ridicată la câteva ore după ce specialiştii au interceptat mesaje suspecte şi semicifrate între membrii grupului. Imediat a fost sesizat Parchetul, iar cei cinci membri ai grupării "mediciniste" de la Iaşi au fost scoşi din ţară şi declaraţi indezirabili. Cazul nu a fost închis nici acum.

Observator

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close