Antena 3 CNN Actualitate Incendiul din Livorno a fost revendicat de o grupare rasistă

Incendiul din Livorno a fost revendicat de o grupare rasistă

Incendiul din Livorno a fost revendicat de o grupare rasistă
20 Aug 2007   •   02:37

Cei patru copii români de etnie rromă morţi în incendiul de acum o săptămână din Livorno, au fost victimele unui act de epurare etnică. Deşi ancheta Parchetului din Livorno nu a fost încă finalizată, o grupare italiană extremistă a revendicat sămbătă incendiul printr-o scrisoare trimisă cotidianului local "Il Tirreno". O a doua scrisoare de revendicare a fost trimisă duminică şi la redacţia din Livorno a ziarului ?La Nazione?. Respectiva grupare care se autointitulează Grupul armat pentru epurare etnică, spune că aveau scopul să-i elimine pe romii care circulă pe teritoriul italian pentru că, sunt sătui de acţiunile lor criminale.

De asemenea, Gruparea lansează şi un ultimatum prin care populaţiei rrome i se acordă un termen de 20 de zile, începând cu 25 august, ca să părăsească teritoriul italian. Scrisoarea a fost transmisă poliţiei italiene, care la rândul său a înmânat-o Parchetului din Livorno. Poliţia a demarat o anchetă pentru a verifica credibilitatea revendicării şi a ameninţărilor.

În noaptea de 10 spre 11 august, patru copii români de etnie rromă au murit în incendiul izbucnit într-o tabără improvizată în zona industrială a oraşului Livorno. Părinţii acestora au fost arestaţi pentru neglijenţă, dar ei susţin că sunt nevinovaţi. De altfel părinţii victimelor au declarat de la început că au fost agresaţi şi că focul a fost pus de o mână criminală. În Italia au mai existat incendii de acest gen a căror cauză nu se cunoaşte cu exactitate, context în care s-a vorbit de posibile atacuri cu caracter rasist. Autorităţile italiene nu au confirmat însă niciodată acest zvonurile de acest gen.

Ministrul român de externe, Adrian Cioroianu a precizat că deocamdată această revendicare nu se confirmă oficial. Ancheta însă continuă, însă momentan este luată în calcul şi varianta ca incendiul să se fi produs din alte cauze independente de acest grup.

Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close