Antena 3 CNN Actualitate Inedit! Viaţa de martor protejat în România

Inedit! Viaţa de martor protejat în România

Inedit! Viaţa de martor protejat în România
29 Apr 2007   •   17:45
POVESTEA UNUI MARTOR SUB ACOPERIRE în VIDEO NEWS/Observator - Declaraţiile lor duc la condamnarea unor mafioţi iar viaţa le este pusă în pericol. Este vorba de martorii protejaţi. Odată intraţi în program, au o viaţă şi o identitate nouă, fără griji materiale şi sunt păziţi zi şi noapte. În România sunt deja 26 de persoane, pe care Poliţia le păzeşte ca pe ochii din cap. Rupţi de lumea în care au trăit, martorii sau acoperire sunt obligaţi să ia viaţa de la început, sub alt nume, într-un alt oraş.

Primesc casă şi bani însă nu sunt oameni liberi. Odată intraţi în program sunt monitorizaţi non-stop şi nimeni, nici măcar rudele, nu ştiu unde stau sau cum îi cheamă. Informaţia, strict secretă, o ştiu doar câţiva ofiţeri. În patru ani doar 31 de români au intrat în program. Solicitări au fost aproape 100 însă procurorii şi judecătorii au decis că doar aceştia merită intrarea în program. Toţi sunt păziţi ca ochii din cap au numele schimbat şi au fost mutaţi în alt oraş. Protecţia supremă pentru un martor este modificarea fizionomiei. Până acum nici un martor n-a apelat la chirurgia estetică chiar dacă au informaţii valoroase în cazuri de terorism, trafic de droguri şi persoane, spălare de bani şi corupţie. Dar nu toţi sunt români.

Unii din ei sunt martori extrem de importanţi pentru ţările care i-au trimis în România. Un martor, în funcţie de serviciile de care beneficiază şi câţi membri ai familiei au fost mutaţi odată cu el, costă lunar între două şi cinci mii de euro. La care se adugă alte mii prin munca celor care-i păzesc. Dar merită, pentru că justiţia condamnă mafioţi grei pe baza declaraţiilor date de ei.

Observator

×
Parteneri
O nouă minivacanţă pentru români! Câte zile libere vor avea angajaţii
x close