Antena 3 CNN Actualitate Inedit Inteligența artificială dezvăluie misterul manuscriselor de la Marea Moartă

Inteligența artificială dezvăluie misterul manuscriselor de la Marea Moartă

Cercetătorii anunță că Inteligența artificială (AI) a descoperit că doi cărturari au scris o parte din misterioasele Manuscrise de la Marea Moartă.

Inteligența artificială dezvăluie misterul manuscriselor de la Marea Moartă
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    22 Apr 2021   •   21:35

Testele au fost efectuate pe textul cel mai lung, cunoscut drept Cartea lui Isaia.

A fost descoperit că doi indivizi necunoscuţi au copiat cuvintele folosind un scris de mână aproape identic.

Manuscrisele, care includ cea mai veche versiune a Bibliei, au prezentat interes de la descoperirea lor, în urmă cu 70 de ani.

Primele seturi au fost găsite de un beduin într-o peşteră din Qumran, din apropiere de Marea Moartă, în prezent Cisiordania.

Ele conţin manuscrise, cele mai multe scrise în ebraică, în aramaică şi greacă, şi este crezut că datează din secolul III î.e.n.

ercetătorii olandezi au examinat-o folosind o schemă de recunoaştere de „ultimă generaţie” şi Inteligenţa Artificială. Ei au analizat o singură literă în ebraică, aleph (alef), care apare de mai mult de 5.000 de ori în manuscris.

Într-un articol, cercetătorii Mladen Popovic, Maruf Dhali şi Lambert Schomaker au anunţat că au reuşit să extragă „urmele de cerneală antică aşa cum au apărut în imaginile digitale”.

„Urmele de cerneală antică duc direct la o mişcare a muşchiului unei persoane şi sunt specifice omului”.

Ei au folosit o tehnică ce a ajutat la dovedirea faptului că nu a fost implicat doar un scrib.

„Scenariul cel mai probabil este că doi cărturari au lucrat îndeaproape şi au încercat să menţină acealaşi stil de scriere, dezvăluindu-şi totuşi individualitatea”.

Cercetătorii au mai precizat că asemănarea scrisului de mână sugerează că cei doi ar fi putut primi aceeaşi instruire în şcoală sau familie. Ei au spus că abilitatea lor de a se imita a fost atât de bună încât până acum cercetărorii moderni nu au putut să facă diferenţa între cele maniere de scris, relatează BBC.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close