Antena 3 CNN Actualitate Inedit Monedă românească, vândută cu prețul record de 200.000 de euro. Cum arată și ce anume i-a crescut valoarea

Monedă românească, vândută cu prețul record de 200.000 de euro. Cum arată și ce anume i-a crescut valoarea

Recent, două monede românești, care au mai puțin de 100 de ani, s-au vândut cu sume record: 130.000, respectiv 200.000 de euro.

Monedă românească, vândută cu prețul record de 200.000 de euro. Cum arată și ce anume i-a crescut valoarea
Sursa foto: mediaflux.ro
de Mia Lungu    |    16 Iun 2022   •   11:14

Moneda care poate aduce oricărui deținător o mică avere este una aniversară, din anul 1939, dedicată lui Carol I la centenarul nașterii sale. Moneda îl înfățișează pe Carol al II-lea si poarta semnătura lui gravorului Emil Wilhem Becker, și au valoarea nominală de 100 de lei.

Recent, alte două astfel de monede au fost vândute cu 130.000 de euro, respectiv 200.000 de euro. La ambele sume se adaugă taxele caselor de licitații – ambele internaționale, iar în cazul celei de 200.000 euro - comisionul casei de licitatii este  în valoare de minim 40.000 de euro.

Experții în numismatică spun că valoarea crește considerabil atunci când piesa de colecție este validată, expertizată, gradată și încapsulată de casele de profil.

"Gradarea și încapsularea unei monede reprezinta metoda prin care se stabilește mult mai exact starea de conservare a acesteia și de aici probabil piața stabilește valoarea acesteia. De asemenea prin gradare și încapsulare se elimină falsurile ți se stabilește exact dacă la o piesă au fost aduse îmbunătățiri pentru a ascunde lovituri sau zgârieturi care pot afecta starea de conservare, deci implicit valoarea. De asemenea, foarte important, este interzisă curățarea monedelor cu o cârpă, acest simplu amănunt ducând la scaderea gradului de către firmele de gradare și încapsulare", a explicat Cristi Gavrilă, evaluator de bunuri culturale, potrivit mediaflux.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"De exemplu, se apreciază dacă moneda este în stare F (Fine), VF (Very Fine), XF (Extremely Fine), AU (About Uncirculated), adica de la o moneda la care lipsesc unele detalii, însă elementele de design sunt complet vizibile, până la MS (Mint State) sau PF (Proof), adică o moneda care nu a intrat niciodată în circulație, deci în stare excelentă", a mai spus acesta.

"Colecționarii și dealerii plătesc mai mult pentru monedele gradate și, ca urmare, acestea ating de multe ori prețuri record la nivel mondial în licitații. Un exemplu concret este și acest caz. În timp ce moneda negradată a fost vândută în luna mai pentru 130.000 de euro, cea expertizată, gradata si încapsulata a fost vândută cu 200.000 de euro", aprecizat Cristi Gavrilă.

×
Subiecte în articol: moneda pret record
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close