Antena 3 CNN Actualitate Interzicerea pelerinajelor religioase, contestată în instanță de Arhiepiscopia Tomisului

Interzicerea pelerinajelor religioase, contestată în instanță de Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopia Tomisului, dar și mai multe persoane cu notorietate, precum generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a deciziei de interzicere a pelerinajelor religioase la care să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

Interzicerea pelerinajelor religioase, contestată în instanță de Arhiepiscopia Tomisului
Sursa foto: hepta
de Dan Gabor    |    20 Noi 2020   •   18:00

Potrivit avocatului Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Şoşoacă, nu poate fi restrânsă libertatea religioasă şi măsura respectivă este una neconstituţională.

“Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie. Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului. Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte”, a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă, potrivit News.ro.

Diana Iovanovici-Şoşoacă a precizat că aici se încadrează hotărârea Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nr. 47/2020, hotărârea Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi nr. 35/2020 care au interzis pelerinajele legate de sărbătorile religioase, în special accesul credincioşilor pentru rugăciune la sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Dumitru, hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 care se referă şi la accesul credincioşilor pentru rugăciune la Peştera Sfântului Andrei comuna Ion Corvin.

“Este inadmisibil să discutăm despre permisiunea tuturor cetăţenilor români, chiar şi străini de a se deplasa şi participa la concerte, evenimente culturale, cinematografe, spectacole etc în judeţul Constanţa, să se deplaseze prin orice mijloace din alte judeţe, localităţi sau alte ţări pentru a participa la aceste evenimente nediscriminatoriu, dar pentru a participa la pelerinaje de genul celui de la Peştera Sfântului Andrei, întemeietorul creştinismului în România, sărbătoare naţională instituită prin OUG 147/27.0.2020, acest lucru este interzis”, a precizat avocatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Diana Iovanovici-Şoşoacă a mai declarat că există o propunere de recomandare a Consiliului European că statele membre să calculeze rata incidenţei cazurilor de Covid-19 la 100.000 de locuitori şi nu la 1.000, cum se întâmplă în ţara noastră, dar şi că autonomia Bisericii Ortodoxe Române are caracter absolut în ceea ce priveşte conţinutul convingerilor religioase şi modalitatea lor de manifestare.

×
Subiecte în articol: Arhiepiscopia Tomisului
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close