Antena 3 CNN Actualitate ISU, despre incidentul de la Institutul Marius Nasta: "Nu a fost fum, a fost abur. Nu a existat niciun incendiu"

ISU, despre incidentul de la Institutul Marius Nasta: "Nu a fost fum, a fost abur. Nu a existat niciun incendiu"

Un val de controverse s-a iscat în urma incidentului de duminică seara de la Institutul Marius Nasta din Capitală, cand un angajat al spitalului a sunat la 112 și a cerut ajutor spunând că un incendiu a izbucnit la Unitatea Mobilă din curtea spitalului.

ISU, despre incidentul de la Institutul Marius Nasta: "Nu a fost fum, a fost abur. Nu a existat niciun incendiu"
de Mia Lungu    |    22 Feb 2021   •   12:26

Deși au existat mai multe declarații ale oficialilor dar și ale cadrelor medicale, de duminică până luni, care menționau o degajare de fum și un posibil scurtcircuit, surse din cadrul ISU au declarat pentru Antena 3 că nu a existat de fapt niciun incendiu. Nu ar fi ieșit nici măcar fum, așa cum declarasera cei din spital.

Nu a ieșit nici fum și dacă nu a fost fum nu a existat nici foc, spun surse din cadrul ISU. 

Nu ar fi fost niciun scurtcircuit, nu s-a întâmplat nimic. Conform ipotezei de lucru din acest moment, cel mai probabil, aerul viciat, aerul expirat al pacienților, a ieșit afară și în contact cu temperatura scăzută s-a transformat în abur, condens.

Paznicii ar fi observat aburul și ar fi raportat de fapt fum, fapt care a alarmat întregul personal al spitalului și a condus la alertarea autorităților.

Până în acest moment nu s-a deschis dosar penal pentru cercetare în rem.

Reprezentant SMURD: A fost o alarmă falsă

Radu Rotaru, coordonator proiecte Fundația SMURD, cea care deține Unitatea Mobilă ATI, a făcut luni declarații la Institutul Marius Nasta, după ce s-a verificat întreaga unitate și a explicat ce s-a întâmplat de fapt duminică seara.

"Fumul pe care l-au sesizat este probabil din doi factori. Unul - probabil generatorul unității a pornit astfel încât să preia tot necesarul electric al unității, pentru că probabil a fost doar o fluctuație de curent ori s-a întrerupt curent pentru o fracțiune de secundă. Și este un motor Diesel care scoate foarte mult fum, mai ales în condiții de pornire, mai ales la temperaturi scăzute. Probabil mirosul de aici venise.

Iar ceea ce au sesizat ei ulterior și li s-a părut că era fum, era practic aburul de la climatizare. Practic sistemul de climatizare dintr-o Terapie Intensivă cum este a noastră nu recirculă aerul. Îți bagă 100% aer curat în CTA și-ți scoate printr-o hotă tot aerul din unitate, schimbându-l la circa 30 cicluri pe ora. În momentul în care tu scoți din unitate aer la 24 de grade, afară, unde sunt 0 grade, se produce același efect că atunci când expiri iarnă cu gură deschisă, se produse acel abur.

Au fost verificate toate cablurile, toată zona, nu există funingine, nu există fum. Absolut nimic.

Cu siguranță nu avea cum să fie flacăra, am vorbit și cu pompierii. Se poate crea o iluzie optică. Nu există nicio zona arsă, sau funingine, sau fum.

La ultima verificare nu s-a semnalat absolut nicio problema. Au constatat că toate lucrurile sunt în regulă. 

A fost o alarmă falsă.

Anchetă la Institutul Marius Nasta

Polițiștii bucureșteni fac cercetări pentru a stabili ce s-a întâmplat duminică seara la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Cercetările se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, potrivit Mediafax.

Poliția a deschis o anchetă care va analiza incidentul de la Institutul Marius Nasta.

Cu privire la situația înregistrată în seara de 21 februarie la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Secția 18 Poliție efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept, a contextului în care s-a produs evenimentul, au anunțat reprezentanții Poliției.

Incidentul a avut loc duminică seara la Institutul Marius Nasta din București. Conducerea instituției a vorbit despre o flacără și fum care au apărut la ventilatorul de pe unitatea mobilă ATI din curte. În interior se aflau șapte pacienți cu forme severe ale Covid 19, ventilați non-invaziv. Pacienții nu au fost în pericol și ulterior au fost mutați în secții ale spitalului, a precizat conducerea Institutului Marius Nasta.

Unitatea mobilă a fost adusă la Marius Nasta în luna octombrie, iar săptămâna trecută a fost închisă pentru verificări.

Beatrice Mahler, ultimele detalii despre incendiu: ”Colegii mei au văzut flacără și fum!”

Managerul institutului, Beatrice Mahler, a prezentat luni primele concluzii după seara trecută: 

”Starea pacienților a fost reevaluată, atât a lor cât și a pacienților din Terapie Intensivă COVID din cadrul pavilionului, astfel încât, după evaluare, 4 din pacienții din unitatea mobilă au rămas pe secția de Terapie Intensivă și trei au rămas în secție. 

Colegii care au sunat la 112 au văzut flacără și fum. Într-adevăr, s-a stins foarte repede, nici măcat extinctorul din cadrul institutului nu a trebuit folosit. 

Există un pompier angajat la Marius Nasta, dar, de mai bine de 6 luni, este... mă rog, în concedii...

Unitatea mobilă nu a avut defecțiuni tehnice decât la nivelul liftului, unde a fost o echipă de intervenție vineri dimineața”, a povestit directorul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler. 

×
Subiecte în articol: Marius Nasta ISU incendiu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close