Antena 3 CNN Actualitate Justiție DNA: Cum "vindea" candidatul Cristian Rizea indulgențe în sectorul 5, după ce ar fi câștigat Primăria

DNA: Cum "vindea" candidatul Cristian Rizea indulgențe în sectorul 5, după ce ar fi câștigat Primăria

DNA: Cum "vindea" candidatul Cristian Rizea indulgențe în sectorul 5, după ce ar fi câștigat Primăria
02 Mar 2016   •   19:06

Deputatul PSD Cristian Rizea, cel pentru care DNA cere reținerea și arestarea într-un dosar de trafic de influență, spălare de bani și înfluențarea martorilor, se pregătea intens pentru Primăria Sectorului 5, acolo unde țintea postul de edil, în locul unui alt urmărit penal din partea PSD, Marian Vanghelie.

Astfel, potrivit procurorilor anticorupție, Rizea promitea indulgențe în sectorul 5, în zona Cotroceni, unor martori din dosarul său și le promitea, în schimbul tăcerii, spații comerciale, imediat ce ajunge primar de sector.

În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici, se arată în comunicatul DNA.

Rizea mai este acuzat că, în urmă cu șapte ani, ar fi primit 300.000 de euro în schimbul unei intervenții la RA-APPS și Primăria Chiajna, în favoarea unui cetățean american.


Comunicatul DNA



În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului RIZEA CRISTIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- trafic de influență,
- spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) și
- influențarea declarațiilor (doua fapte).

Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, potrivit ordonanței prin care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de acesta, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.
În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

În același dosar, procurorii anticorupție au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a inculpatului COLȚEA LUCIAN, cetățean american, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).
Inculpatul COLȚEA LUCIAN este prezentat, la data de 2 martie 2016, la Înalta Curte de casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Inculpaților Rizea Cristian și Colțea Lucian li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close