Antena 3 CNN Actualitate Justiție Preşedintele grupării extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", Szocs Zoltan, a fost arestat preventiv

Preşedintele grupării extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", Szocs Zoltan, a fost arestat preventiv

Preşedintele grupării extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", Szocs  Zoltan, a fost arestat preventiv
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Dec 2015   •   18:05

Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, a fost arestat preventiv. El este acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri seară, propunerea procurorilor Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a dispus arestarea preventivă a lui Szőcs Zoltán pentru 30 de zile.

Decizia instanţei nu este definitivă, ci poate fi contestată de preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CITIȚI ȘI: Reacția HVIM după arestarea președintelui grupării extremiste

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut, marţi noapte, pe Szőcs Zoltán pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

DIICOT a arătat, într-un comunicat de presă, că în 10 octombrie, Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

"Există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetăţenii români a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste concluzionând: «Facem»", se arată în comunicatul DIICOT.

Sursa citată arată că, fiind un promotor al sloganului "Ţinutul Secuiesc nu e România!" şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM, "trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate", în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, în 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

În 13 octombrie, el a părăsit România, revenind în ţară în 20 decembrie 2015.

"Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke Istvan Attila", arată DIICOT.

Conform sursei citate, marţi procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut patru percheziţii la domiciliul şi reşedintele lui Szőcs, acesta fiind adus, marţi seară, la audieri la sediul DIICOT - Structura Centrală.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Szőcs Zoltán a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa primarului comunei Breţcu, judeţul Covasna, fiica acestuia fiind concubina şefului "Mişcării de Tineret 64 de Comitate".

Pe pagina de Facebook a organizaţiei "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania (HVIM) se arăta că Szőcs Zoltán se afla la logodnica sa, într-un sat, de unde a fost luat de anchetatori şi dus la locuinţa sa, pentru percheziţii.

Aceeaşi sursă a menţionat că din locuinţa lui Szőcs au fost ridicate cărţi scrise de Wass Albert şi simboluri naţionale maghiare. Reprezentanţii organizaţiei au susţinut că iniţial avocatului acestuia nu i s-a permis să participe la audieri, dar în final anchetatorii au acceptat acest lucru. De asemenea, percheziţii ar fi avut loc şi la locuinţa bunicii lui Szőcs

"Dreptatea e de partea noastră în continuare, pot să încerce orice! Coloana vertebrală a secuiului nu poate fi ruptă!", au susţinut reprezentanţii organizaţiei.

Cetăţeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare, că în 10 octombrie, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar apoi acesta să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat în faţa procurorilor DIICOT că discuţiile interceptate de SRI în care se plănuia confecţionarea unui dispozitiv exploziv improvizat şi detonarea în public, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc, sunt ”prostii” şi că nu intenţiona să facă aşa ceva, potrivit referatului.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Gruparea a respins, pe 1 decembrie, acuzaţiile anchetatorilor români conform cărora Beke Istvan ar fi încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României.


×
Subiecte în articol: arest preventiv terorism
Parteneri
Hidroelectrica anunţă schimbări la transmiterea indexului în februarie
x close