Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, discurs la recepția de Ziua Americii: Veți găsi întotdeauna în România un aliat și un prieten de încredere

Klaus Iohannis, discurs la recepția de Ziua Americii: Veți găsi întotdeauna în România un aliat și un prieten de încredere

Klaus Iohannis, discurs la recepția de Ziua Americii: Veți găsi întotdeauna în România un aliat și un prieten de încredere
Sursa foto: Foto: Presidency.ro
04 Iul 2019   •   19:33

Update: Klaus Iohannis a ținut un discurs în limba engleză cu ocazia recepției de la Ambasada SUA, de Ziua Americii.

”Cu ocazia Zilei Independeței Statelor Unite este plăcerea și bucuria mea să îi salut pe toți prietenii români și americani prezenți aici. Acum 243 de ani, prin Declarația de Independență, părinții fondatori ai Statelor Unite, au creat un document care stă la baza libertății lumii din care facem parte. De atunci s-a stabilit că obiectivul oricărei guvernări trebuie să fie protejarea drepturilor și libertăților oamenilor. Guvernarea e tot timpul responsabilă în fața oamenilor care investesc cu încredere de fiecare dată.”, a spus Iohannis.

Președintele și-a continuat discursul în limba română. Șeful de stat susține că SUA vor găsi întotdeauna în România un aliat și un prieten de încredere,

”Principiile incluse în Declarația de Independență fundamentează și azi cultura noastră de valori. Aceste idei, democrație liberală, libertate politică și economică, stat de drept, separația puterilor, continuă să ne alimenteze încrederea într-un viitor comun tot mai bun. Aceleași valori fundamentale au stat la baza marilor construcții politice, rezultate din confruntarea dintre totalitarism în secolul XX. Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, organizații pentru succesul cărora rolul Statelor Unite a fost și rămâne de importanță singulară și care la rândul lor au un aport nemijlocit la securitatea și prosperitatea SUA. 

Salut faptul că aniversarea de azi, este plasată și sub semnul Misiunii Apollo 11 care la 20 iulie 1969 înfăptuia un vis al întregii omeniri și depășea orice barieră cunoscută atunci. După jumătate de secol, trebuie remarcată odată în plus această reușită istorică a națiunii americane și a umanității care continuă să fascineze și să inspire. 

Acum 30 de ani, după înlăturarea totalitarismului comunist, România s-a reconectat politic și economic la familia occidentală ca apoi să devină membru al Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene, precum și partener strategic puternic al Statelor Unite. Sprijnul Statelor Unite pentru eliberarea națiunilor captive ale Europei, izolate în spatele cortinei de fier și asistența oferită în vederea reintegrării în comunitatea transatlantică a fost crucial. România nu va uita niciodată acest sprijin. Alături de prietenii și partenerii noștri americani și europeni, națiunea română contribuie acum concret și relevant la consolidarea securității și prosperității comunității transatlantice.

Recent, cu ocazia alegerilor europene și a Referendumului privind justiția pe care l-am convocat pe 26 mai, românii au dat un vot covârșitor proeuropean și în sprijinul consolidării statului de drept. Cetățenii români au arătat încă odată în plus că avem o societate matură și că își doresc o ară puternică și sănătoasă cu un sistem de justiție curat și independent în deplină consonanță cu statutul de partener strategic al Statelor Unite și de stat membru al Uniunii Europen și al NATO.

Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică. Veți găsi întotdeauna în România un aliat și un prieten de încredere, o voce puternică în favoarea cooperării strânse dintre America și Europa. Vă asigur că țara mea și eu personal păstrăm aceeași determinare pentru aprofundarea și dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA. Urez La Mulți Ani, Stetelor Unite ale Americii”, a spus Iohannis.

Update: Laura Codruța Kovesi a sosit la Ambasada SUA. 

Update: Viorica Dăncilă a ajuns la Ambasada Statelor Unite ale Americii. Premierul a venit însoțită de Eugen Teodorovici și Mihai Fifor.

Știrea inițială: Președintele Iohannis și premierul Dăncilă vor ajunge joi după-amiază la Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Ambasadorul Hans Klemm primește invitații. Este posibil ca acesta să fie ultimul eveniment la care acesta ar putea să participe în calitate de ambasador. În America, a avut loc audirea noii propuneri pentru postul de ambasador în România.

Este vorba despre Adrian Zuckerman.

La eveniment ia parte și fostul procuror general al României, Augustin Lazăr.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close