Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Rămâne interzisă deplasarea în afara localității. Există și excepții și va fi nevoie de declarație

Klaus Iohannis: Rămâne interzisă deplasarea în afara localității. Există și excepții și va fi nevoie de declarație

Președintele României, Klaus Iohannis, spune că, după data de 15 mai, rămâne interzisă deplasarea în afara localității. Vor exista și excepții și va fi nevoie de declarația pe proprie răspundere.

Klaus Iohannis: Rămâne interzisă deplasarea în afara localității. Există și excepții și va fi nevoie de declarație
Sursa foto: Presidency
de Claudia Simion    |    12 Mai 2020   •   17:07

"Rămâne interzisă deplasarea în afara localității. Sigur, cu excepții. Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Sunt excepții naturale. De exemplu, cine merge la serviciu poate ieși din localitate. Se poate ieși din localitate și pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Când ieșim din localitate e nevoie de declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. De exemplu, sunt persoane din comunele din jurul Bucureștiului care vin la serviciu în București. Pentru aceste deplasări nu va fi nevoie de declarație. Dar dacă mergeți din București într-un oraș din provincie aveți nevoie de o declarație scrisă", a spus președintele.

Declarația integrală susținută de Iohannis:

-Epidemia COVID-19 e încă între noi. Nu e momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi

-Totuși, se apropie data de 15 mai, când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare tipică pentru situații de epidemii, și anume în starea de alertă

-Foarte mulți români se întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce noutăți avem pentru ei. În primul rând, aș menționa ce devine obligatoriu din 15 mai.

Ce devine obligatoriu după 15 mai

-Din 15 mai devine obligatoriu portul măștii, o mască care acoperă gura și nasul, atunci când ne găsim în spații interioare. Spre exemplu, când mergem la magazin sau să cumpărăm alimente sau în alte situații, când mergem cu transportul public în comun, în metrou. Deci, în interior masca e obligatorie.

-E obligatorie păstrarea unei distanțe. Distanța obligatorie între persoane e de 1,5 metri. Asta înseamnă distanța a două brațe.

-Igiena mâinilor devine obligatorie și e foarte importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât putem de des și întotdeauna când venim acasă din afară.

Ce se redeschide după 15 mai

-Am spus la început că nu e cazul să ne relaxăm. Dar anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă, se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele.

-Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.

La ce se renunță după 15 mai

-Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația prezentării unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității

-Rămâne interzisă deplasarea în afara localității. Sigur, cu excepții. Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

-Sunt excepții naturale. De exemplu, cine merge la serviciu poate ieși din localitate. Se poate ieși din localitate și pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta.

-Când ieșim din localitate e nevoie de declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. De exemplu, sunt persoane din comunele din jurul Bucureștiului care vin la serviciu în București. Pentru aceste deplasări nu va fi nevoie de declarație. Dar dacă mergeți din București într-un oraș din provincie aveți nevoie de o declarație scrisă.

Slujbele religioase, doar în exteriorul bisericilor

-O temă pe care eu o consider foarte importantă e legată de biserici. Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. Pot fi reluate, în primă fază, în curtea bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra distanța de un metru și jumătate. În a doua și în a treia etapă, aceste condiții vor fi rediscutate. E important să facem un prim pas și să facem iar posibile serviciile religioase cu credincioși. În prima etapă, repet, doar în aer liber.

Mesaj pentru personalul medical

-Vreau să mulțumesc și să apreciez munca celor din prima linie. Medicii, personalul medical, care ajută în spitale și în alte unități medicale. Astăzi, în mod special, felicitări asistenților medicali fiindcă este ziua lor internațională.

Sportivii își pot relua cantonamentele. Competițiile sportive nu se reiau

-A rămas o categorie pe care aș menționa-o, și anume sportivii. Avem două situații: profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, de verificări medicale. Însă, competițiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe. Sportivii profesioniști pot pleca în cantonamente, dar nu se reiau competițiile sportive acum. Pentru sportivii amatori, e posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual. Inclusiv, dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber.

-În final, mă adresez Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează activitățile, restricțiile și felul în care se gestionează această stare de alertă. E nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close