Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: ”Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului”

Klaus Iohannis: ”Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului”

Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia prin care situl Roșia Montană a fost acceptat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Klaus Iohannis: ”Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului”
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    27 Iul 2021   •   13:29

”Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a scris Klaus Iohannis pe o rețea socială. 

Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale...

Publicată de Klaus Iohannis pe Marţi, 27 iulie 2021

Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis marți că peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

„Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primește o șansă uriașă pentru dezvoltarea și – în același timp - conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității”, au transmis reprezentanții USR PLUS după anunțarea deciziei.

Conform experților, peisajul cultural minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Decizia a fost luată chiar în ziua în care se împlinesc 65 de ani de când România se numără printre membrii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close