Antena 3 CNN Actualitate Legile privind serviciile de informaţii vor fi elaborate la Cotroceni

Legile privind serviciile de informaţii vor fi elaborate la Cotroceni

Legile privind serviciile de informaţii vor fi elaborate la Cotroceni
Sursa foto: sniper spion
05 Mar 2009   •   01:34

Legile siguranţei naţionale vor fi din nou periate şi rescrise de Cotroceni, după ce au zăcut timp de doi ani la Parlament. Astfel, acestea ar urma să fie scrise conform dorinţelor preşedintelui statului şi mai ales a serviciilor secrete, care au contestat forma elaborată de guvernul Tăriceanu.

Este vorba despre Legea privind activitatea de informaţii, contrainformaţii şi securitate, Statutul ofiţerilor de informaţii şi legile de organizare şi funcţionare ale SRI şi SIE, care au reprezentat un motiv de dispută între liberali şi Traian Băsescu, scrie Cotidianul.


Legile au fost iniţial elaborate de consilierii preşedintelui, astfel încât ofiţerul de informaţii ar fi primit puteri sporite, putând inclusiv să efectueze anchete premergătoare urmăririi penale. PNL s-a opus adoptării legilor în această formă şi guvernul Tăriceanu a adoptat alte texte de lege, prin care, dimpotrivă, erau limitate drepturile şi atribuţiile ofiţerului de informaţii şi, în plus, se preciza explicit că este interzisă folosirea de către servicii a ofiţerilor acoperiţi în Parlament, Guvern, sindicate şi în presă.


Acum SRI a profitat de scandalul de spionaj al angajatului MAPN pentru a cere comisiei parlamentare de resort să facă demersurile necesare pentru deblocarea pachetului legislativ pentru siguranţa naţională.
SRI consideră că au apărut noi ameninţări la adresa siguranţei naţionale, ofiţerul de informaţii are nevoie de o lege care să îl ajute să îşi desfăşoare activitatea.


Ca urmare, pachetul de legi va reveni la Cotroceni, unde va fi reanalizat de o comisie de specialişti, împreună cu o comisie de parlamentari. După ce va fi elaborată o nouă formă a celor patru legi, se intenţionează adoptarea acestora prin asumarea răspunderii de către Guvern, pentru a fi evitată o nouă blocare în Parlament.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: servicii de informatii
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close