Antena 3 CNN Actualitate Liviu Voinea, despre lacunele impozitului forfetar: În România nu are nimeni voie să mai facă pierderi (VIDEO)

Liviu Voinea, despre lacunele impozitului forfetar: În România nu are nimeni voie să mai facă pierderi (VIDEO)

Liviu Voinea, despre lacunele impozitului forfetar: În România nu are nimeni voie să mai facă pierderi (VIDEO)
Sursa foto: sinteza zilei
13 Apr 2009   •   23:04

Preşedintele Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea a explicat luni seară la Sinteza Zilei de ce crede că introducerea impozitului forfetar reprezintă o măsură greşită, într-o perioadă de criză, măsură care av avea consecinţe negative asupra firmelor de mici dimensiuni, car vor suporta astfel costurile crizei.

Potrivit lui Voinea, există trei amri urmări ale introducerii impozitului forfetar. În primul rând va creşte economia subterană, mulţi dintre patroni preferând să închidă firmele decât să plătească impozitul, sau să nu mai declare cifra de afaceri reală. În al doile rând va creşte numărul de şomeri, Voinea apreciind că aproximativ 200.000 de oameni îşi vor pierde locul de muncă. Nu în ultimul rând, vor creşte preţurile, pentru că firmele vor transfera costurile acestui impozit asupra preţurilor.

?A pune din nou povara acestei crize pe micii întreprinzători este o greşeală. Solidaritatea înseamnă ca cei mici să plătească şi pentru cei mari. Asta este regresivitate. Principiul nu e în regulă. Nu are nimeni voie în România să mai facă pierderi, cu excepţia statului? a spus Voinea.

El a prezentat şi o posibilă alternativă pentru a aduce bani la bugetul de stat.

?O soluţie ar putea fi să vindem drepturile de emisie de carbon? . Acest lucru ar putea aduce, potrivit unor estimări, 1 miliard de euro pe an, pentru următorii trei ani.

În fapt, există o limită până la care o ţară poate să polueze şi dacă aceasta este depăşită, ţara respectivă trebuie să cumpere drepturi de emisie de carbon de la alte ţări mai puţin industrializate, cum este România.



În replică, Ministrul Finanţelor a spus, într-o intervenţie telefonică la Sinteza Zilei că introducerea impozitului forfetar este chiar propunerea mediului de afaceri. În acest fel se va evita evaziunea fiscală, fenomen extrem de întâlnit în România, potrivit ministrului Pogea.

?Vrem să înlocuim o bază de impozitare volatilă. Există în România peste 109.000 firme care au cifra medie de afaceri de 250 de euro. Nu facem decât să le solicităm să intre în regulă şi acest impozit nu va afecta IMM-urile. Vom elimina controalele pe care ANAF-ul le face în exces? a spus Pogea care a ţinut să sublineze faptul că ?din 617.000 de firme, doar 20.000 asigură peste 80% din veniturile la bugetul de stat, restul ar rezulta că au pierderi, deşi sunt din domenii în care este exclus să aibă pierderi?.





PARTICIPAŢI LA DEZBATERI ŞI TRIMITEŢI COMENTARII SAU ÎNTREBĂRI PE www.antena3.ro/sinteza_zilei




Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei

Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3

Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close