Antena 3 CNN Actualitate Locale Alertă în județul Bihor! Poluarea cauzată de prăbușirea unei galerii miniere se întinde pe 17 kilometri din Valea Borod

Alertă în județul Bihor! Poluarea cauzată de prăbușirea unei galerii miniere se întinde pe 17 kilometri din Valea Borod

Poluarea generată de prăbușirea unei galerii din mina Cornițel se întinde pe Valea Borod, pe o distanță de 17 kilometri, anunță specialiștii de la Apele Române.

Alertă în județul Bihor! Poluarea cauzată de prăbușirea unei galerii miniere se întinde pe 17 kilometri din Valea Borod
Sursa foto: Apele Române | Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2024   •   15:40

Rezultatele analizelor de laborator indică depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc, anunță reprezentanții Apelor Române.

Conform acestora, poluarea provenită din mina Cornițel s-a diluat pe râul Crișul Repede, la o distanță de 4 km de coada lacului Lugaș, și se întinde pe Valea Borod, pe o lungime de 17 km.

Din analizele și observațiile făcute de specialiștii de la Apele Române Crișuri, unda de poluare s-a atenuat în amonte de orașul Aleșd, în zona podului din Tinăud (județul Bihor), din cauza diluării cu apele râului Crișul Repede și a sedimentării suspensiilor provenite din mină.

"Având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitații abundente, acestea să fie antrenate și, prin urmare, să producă modificări ale aspectului apei în acele zone”, arată specialiștii.

În GALERIA FOTO puteți vedea mai multe imagini surprinse în județul Bihor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Rezultatele Laboratorului Calitatea Apei Crișuri din Oradea indică depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc la primele trei puncte de prelevare.

Oxigenul dizolvat, pH-ul și conductivitatea au fost în limitele admise pentru corpurile respective de apă, în toate cele cinci puncte de prelevare.

Nu s-a înregistrat mortalitate pisicicolă. Angajații Apelor Române Crișuri au semnalat, joi, o posibilă poluare în zona minei Cornițel.

Incidentul s-a produs ca urmare a prăbușirii unei galerii de mină, care nu mai era funcțională de mulți ani.

×
Subiecte în articol: poluare Bihor Apele Române Crişuri
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close