Antena 3 CNN Actualitate Locale Călușarii au dat startul sărbătorilor de iarnă în județul Hunedoara | ”Să ducă tradiția mai departe”

Călușarii au dat startul sărbătorilor de iarnă în județul Hunedoara | ”Să ducă tradiția mai departe”

Un obicei frumos, din străbuni, este păstrat și astăzi, cu sfințenie, în județul Hunedoara. Flăcăi de toate vârstele, îmbrăcați în haine tradiționale, s-au încins la joc, pe străzile din Orăștie, la cea de-a 54-a ediție a festivalului ”Călușerul Transilvănean”, un eveniment ce dă startul sărbătorilor de iarnă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Dec 2023   •   10:17

Sute de oameni s-au adunat în centrul orașului Orăștie, dornici să vadă unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de iarnă din zona cetăților dacice.

”Ne bucurăm că uite așa, încet-încet, intrăm în spiritul acesta al sărbătorilor de iarnă cu aceste cete minunate de călușeri din zona Orăștiei”, a spus Ovidiu Laurențiu Bălan, primarul din Orăștie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Ne bucurăm că la Orăștie se face an de an această mare sărbătoare. Ne bucurăm că sunt atâtea cete de călușari, oameni care își poartă hainele lor populare cu mare mândrie”, a spus Laurențiu Nistor, Președintele Consiliului Județean Hunedoara 

”130 de ani de atestare documentară”

Unul dintre cele mai longevive grupuri de călușari care a luat parte la manifestare este cel din comuna Mărtinești.

”Zilele acestea, călușarii din comuna Mărtinești au împlinit 130 de ani de atestare documentară. Este ceata cu cea mai mare vechime.”

Cetele de tineri s-au încins la joc, iar atmosfera de sărbătoare i-a bucurat nespus pe toți cei prezenți.

”Este un obicei foarte frumos  Am venit cu nepotul să vadă și el pentru prima dată. Foarte frumos! Să ducă tradiția mai departe”, a mărturisit un localnic.

Dansul călușarilor a devenit un adevăratt tezaur, iar din 2005 este înscris în Patrimoniul Mondial Imaterial al UNESCO.

 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close