Antena 3 CNN Actualitate Locale Gunoaie îngropate de primărie în zone protejate din Bihor. Amenzi de până la 70.000 lei!

Gunoaie îngropate de primărie în zone protejate din Bihor. Amenzi de până la 70.000 lei!

Tot mai multe terenuri sunt umplute cu deşeuri, acoperite apoi cu pământ, nivelate și folosite dupa aceea pentru cultivarea legumelor și cerealelor. Câțiva localnici dintr-un sat din Bihor au surprins astfel de încălcări grave ale legii și au cerut autorităților să ia măsuri. În spatele acestei acțiuni se afla chiar edilul din comună, care se apară și spune că sunt de fapt resturile vegetale lăsate de localnici. Comisarii de la Garda de Mediu au confiscat utilajele și au dat o amendă de 50.000 de lei. 

25 Feb 2024   •   10:49

Pe un câmp de lângă localitatea Tărian, zac pe pământ pungi de plastic, saltele rupte, haine vechi şi alte resturi strânse de prin ograda oamenilor. Cu ajutorul unui escavator autoritatile au încercat acoperirea lor cu pământ, susţine un localnic ce a şi surprins imagini cu operatiunea.

Comisarii de mediu au constatat că, în gropile rămase în urma unor excavări de pietriș, au fost transportate gunoaie cu un camion ce aparține unei firme de profil, iar un buldo-excavator al Primăriei Girișu de Criș le acoperea cu pământ.

De;i gunoiul se vede cu ochiul liber, edilul localităţii pare să nu fie la curent cu situaţia.

"Acolo n-a fost gunoi, acolo sunt crengi resturi de crengi de la populatia din comună. De patru ani am depozitat crengile noi acolo". se apără Ioan Pașca – primarul de la Girișu de Criș

O soluție ar fi cea aplicată parțial de edil - colectarea resturilor vegetale de la populație, şi apoi chemata firma de salubritate pentru ridicarea lor. Doar că, acest lucru, presupunea costuri ridicate - tarifele pornesc de la 1400 de lei pentru un container de patru metri cubi.

Comisarii Gărzii de Mediu au declanșat o anchetă.

Este vorba de un excavator cu care se îngropau gunoaiele, ce va fi confiscat iar camionul va fi şi el confiscat pentru că trasnport se face de firmele autorizatie de mediu, explică Marius Orbai – jurist la Garda de Mediu Bihor.

Acesta mai spune că cei vinovaţi vor fi sancţionaţi contravenţional, iar amenzile sunt destul de mari,  50.000  - 70.000 lei. 

Primăria Girișu de Criș a fost deja amendată de comisarii Gărzii de Mediu cu 50.000 de lei.

Garda de Mediu Bihor va demara o anchetă și privind excavările din zonă, pentru ca acestea ar fi fost facute pe teritoriul ariei protejate Lunca inferioară a Crișului Repede.

 

×
Subiecte în articol: Garda de mediu Tărian Bihor
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close