Antena 3 CNN Actualitate Locale A muncit aproape 20 de ani în Italia, dar s-a întors să livreze mâncare în România. Florin spune că "face" chiar și 600 de euro pe săptămână din curierat

A muncit aproape 20 de ani în Italia, dar s-a întors să livreze mâncare în România. Florin spune că "face" chiar și 600 de euro pe săptămână din curierat

Florin Rusu este unul dintre milioanele de români pe care un cumul de factori personali și realitățile din România l-au determinat să plece din țară pentru a munci în străinătate.

A muncit aproape 20 de ani în Italia, dar s-a întors să livreze mâncare în România. Florin spune că "face" chiar și 600 de euro pe săptămână din curierat
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Ian 2024   •   15:25

După 18 ani petrecuți pe șoselele din Italia, ca șofer de camion, acest bărbat din Cluj-Napoca s-a întors în România.

Povestea sa este spusă de publicația clujeană Media9.

După ce a revenit în țară, Florin a presat mai multe munci, iar în  2021, în plină pandemie de COVID, s-a angajat la o firmă de curierat specializată în livrări de mâncare.

Ajuns la 50 de ani, își folosește la muncă mașina personală, o Toyota, și insistă că nu regretă decizia de a se întoarce.

"Mi-a fost foarte dor de țară. Sincer, mi-a fost dor și de cei cu care mă certasem înainte, chiar și de cei cu care mă mai băteam", a mărturisit el, conform sursei citate.

Livrator de mâncare în România: un job pentru studenți, dar și pentru oameni în vârstă

Cât privește jobul, după ani de condus camioane, Florin a constatat că se pot face bani buni și din livrări de mâncare.

"Ce e bine la meseria asta este că poți să-ți iei câte ore vrei să lucrezi pe zi. Dacă vrei 10 ore, lucrezi 10 ore. Dacă vrei trei ore, lucrezi trei ore. Intri în aplicație, o deschizi și îți iei orarul. Totul e flexibil. Anume: dacă vreau să anulez două zile pentru că am anumite chestiuni de rezolvat, o pot face fără nicio problemă.

În plus, nu-ți trebuie o calificare anume să ajungi aici. Sunt tineri de 18-20-25 de ani care fac jobul ăsta, chiar și studenți, dar și oameni în vârstă, de 60 de ani și peste", spune el.

Potrivit lui Florin, pentru a câștiga bani suficienți, trebuie muncă multă. Muncă multă înseamnă livrări multe în acest job.

O săptămână bună în curierat: 3.000 de lei net. O săptămână slabă înseamnă cam jumătate

"Dacă lucrezi 10 ore pe zi, poți face 20-25 sau chiar 30 de livrări pe zi. Au fost zile când am făcut peste 30 de livrări pe zi, iar atunci se dau și bonusuri frumoase. De exemplu, la 60 de livrări primim 300 de lei bonus.

Fără să pun cheltuielile pe benzină, ulei și celelalte taxe și impozite, ca idee, într-o săptămână am făcut 3.600 de lei. Asta a fost la sfârșitul anului trecut. De aici trebuie scoase cheltuielile pe taxa de aplicație, impozite. Hai să zicem că rămâi cu 3.000 în mână.

Dar asta nu se întâmplă de fiecare dată: s-ar putea ca într-o săptămână să n-ai atât de multe comenzi. Sau să nu lucrezi 10 ore. De exemplu, ieri am făcut 265 de lei, iar alaltăieri, 230 de lei", a continuat el.

Bacșișurile sunt, și ele, o sursă de venit, dar nu sunt constante: unii clienți dau 30 de lei la comenzi de 15 lei. Alții, la comenzi de 50 de lei, așteaptă și rest de 50 de bani, povestește curierul, conform publicației citate. 

Bărbatul își caracterizează jobul actual drept "o gură de aer" pentru studenți și pentru persoanele în vârstă, pe care firmele nu vor să le mai angajeze.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close