Antena 3 CNN Actualitate Locale Sârbii şi lipovenii din România sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi

Sârbii şi lipovenii din România sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi

Pentru ortodocşii pe rit vechi, sărbătorile de iarnă încep abia acum. Sârbii şi lipovenii din ţara noastră sărbătoresc astăzi Naşterea Domnului. Mesele sunt pregătite cu bunătăţi, iar preparatele din peste sunt nelipsite. 

de Alexandra Ghețea    |    07 Ian 2024   •   11:01

Credincioșii de rit vechi din Dobrogea, lipovenii sau staroverii cum li se mai spune, se pregătesc să vestească Nașterea Domnului. Crăciunul pe stil vechi la rușii lipoveni este celebrat pe 7 și 8 ianuarie.

Rușii lipoveni de rit vechi și-au început ziua la biserică. Aici am venit și noi pentru a fi alături de ei. Ne spuneau că au un port tradițional pe care îl poartă și în această dimineață. De altfel, și copiii am văzut că sunt îmbrăcați tradițional.

Oamenii au venit pregătiți festiv pentru a lua parte la slujba din această dimineață, iar mai apoi vor merge către case.

Există, bineînțeles, și preparate specifice de Crăciun. Dacă noi le avem pe cele bazate pe carne de porc, iată că și ei au de asemenea preparate specifice. Ba mai mult decât atât, vin și cu produse speciale din pește, pentru că aici este o zonă în care se caută peștele și bineînțeles, se și consumă foarte mult.

Gazdele îi așteaptă și pe colindători, sunt aici grupuri de copii care învață un singur colind religios, îl învață de mic și iată că acum, în această vreme, pleacă pe la gospodării.

În zona Dobrogei, în special în Tulcea, este o comunitate foarte mare de ruși lipoveni, care numără peste 16.000 de locuitori.

×
Subiecte în articol: Craciun pe rit vechi lipoveni sârbi
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close