Antena 3 CNN Actualitate Locul unde moartea se mănâncă cu pâine. La combinatul chimic din Turda autorităţile au rămas indiferente

Locul unde moartea se mănâncă cu pâine. La combinatul chimic din Turda autorităţile au rămas indiferente

Locul unde moartea se mănâncă cu pâine. La combinatul chimic din Turda autorităţile au rămas indiferente
de O.P.    |    04 Iun 2012   •   05:29

Colegii de la emisiunea "În premieră" prezentau în urmă cu un an ce se întâmplă la fostul combinat chimic din Turda. Zeci de copii, femei si barbati căutau cu disperare fier sau caramizi printre boabele de mercur, care otrăveau solul. Între timp, situaţia a rămas neschimbată. Colegii nostri s-au întors la Turda şi în loc de utilaje care să cureţe zona, au găsit acelaşi moloz, acelaşi mercur otrăvitor şi aceeaşi oameni bolnavi şi fără speranţă.

În urmă cu mai bine de un an, reporterii de la emisiunea În Premieră prezentau pe larg situaţia de la Turda, unde zeci de localnici, rămaşi fără locuri de muncă, îşi riscă viaţa căutînd printre ruinele de la uzina chimică. Oamenii căutau fier vechi, în schimb găseau substanţe cancerigene şi mercur.

Nimic nu s-a schimbat de-atunci. Copiii din zonă îşi ajută părintii să caute fier vechi printre dărâmături, deşi acolo nu mai este decât praf, pământ şi mercur.
 
Mulţi s-au îmbolnăvit, alţii şi-au pierdut viaţa din cauza chimicalelor din zonă. Minerva este o femeie trecută de 50 de ani, care acum câteva luni şi-a îngropat fata. Avea doar 36 de ani şi a lasat în urma ei 4 copii. S-a îmbolnavit serios şi nimeni nu a mai putut-o salva.
 
De promisiunile aleşilor… s-a ales praful. Nimeni nu a ridicat un deget pentru zecile de guri care cauta zilnic hrana.
 
Terenul fostului combinat este proprietate privata, asa incat Primaria nu poate interveni. Actualul proprietar, insa, nu are fonduri sa decontamineze zona. Singura solutie ar fi ca el sa concesioneze terenul autoritatilor, iar acestea sa acceseze fonduri europene pentru a curate hectarele de mercur.




×
Subiecte în articol: In premiera Mercur In premiera
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close