Antena 3 CNN Actualitate Premierul Orban anunţă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile

Premierul Orban anunţă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că Guvernul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie, după ședința Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care a avut loc marţi. 

Premierul Orban anunţă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    14 Oct 2020   •   14:27

"Pe agendă avem HG privind prelungirea stării de alerta pentru 30 de zile. Am completat cu măsuri suplimentare care au fost prezentate deja după CNSU de ieri", a anunţat, miercuri, premierul Ludovic Orban.

De asemenea, există noi măsuri impuse la nivel național, în funcție de rata de infectare din fiecare județ, respectiv localitate. 

"În principal, se instituie obligativitate purtării măștii în spații aglomerate cum ar fi piețe, peroane, stații de autobuz, târguri unde nu există posibilitatea păstrării distanței necesare", a spus şeful Guvernului.

Orban: Masca, obligatorie în toate spaţiile aglomerate, chiar dacă sunt deschise

Purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile aglomerate, chiar dacă sunt deschise, în zonele în care incidenţa infectărilor cu coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.

"Pentru o incidență de 1,5 - 3 la mie, iar în localitățile unde se depășește numărul de cazuri și indicele de 3 la mie, CNSU instituie purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile deschise, nu numai în cele aglomerate", a continuat Orban.

Funcţionarea teatrelor şi restaurantelor, ca la şcoli

"Am avut consultări cu reprezentanţi ai industriei creative, cultură şi HORECA şi în urma lor am luat decizia de a schimba reglementarea privind funcţionarea teatrelor/ instituţiilor culturale/restaurante/ cafenele similar cu cel în cazul şcolilor. Nu e identic, pentru că la şcoli este nevoie de o prudenţă mai mare.

Sunt 3 praguri: sub 1,5 cazuri la mie - funcţionează 50%, între 1,5 cazuri şi 3 la mie, permitem funcţionarea la o capaciate de 30% şi la o rată de 3 la mie decidem să se închidă aceste activităţi pentru o perioadă de maxim 14 zile şi să se redeschidă dacă indicele scade", a anunţat şeful Guvernului.

În curs de actualizare.

COVID în România, un nou record negru

Miercuri, noile cazuri de coronavirus au depășit în România, în ultimele 24 de ore, 4.000. Au fost înregistrate 4.016 bolnavi, 66 de decese noi și 686 persoane internate la ATI. Capitala conduce la numărul de infectări.

Până miercuri, 14 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 164.477 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 5.601 de morţi din această cauză.

România, în pandemie de COVID-19

Pe 16 martie, România intra pentru prima dată în stare de urgenţă, care a fost prelungită o singură dată, până la 14 mai. 

Din 15 mai, au avut loc primele relaxări ale condiţiilor de deplasare, apoi s-au redeschis treptat malluri şi terase.

Tot din 15 mai, România se află în stare de alertă şi aceasta a fost prelungită lună de lună. Între timp, s-au deschis restaurantele, terasele, românii au fost în concediu. 

Masca este obligatorie în spaţiile închise şi anumite spaţii deschise, în unele localităţi, iar întrunirile sunt limitate în aer liber şi la interior.

În timpul stării de alertă se pot restrânge unele activităţi sociale, iar populaţiei i se pot impune reguli obligatorii de respectat.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close