Antena 3 CNN Actualitate Maghiarii de pretutindeni comemorează începutul Revoluţiei de la 1848 la Budapesta

Maghiarii de pretutindeni comemorează începutul Revoluţiei de la 1848 la Budapesta

Maghiarii de pretutindeni comemorează începutul Revoluţiei de la 1848 la Budapesta
Sursa foto: Ziua maghiarilor
15 Mar 2009   •   10:31

15 martie este Ziua maghiarilor de pretutindeni, care marchează începutul Revoluţiei de la 1848 la Budapesta. În mai multe zone din ţară vor fi organizate manifestaţii de amploare, la care sunt aşteptaţi să participe mii de maghiari. Sărbătoarea maghiarilor a fost precedată de vizita preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, în România. Şeful statului vecin a participat la manifestările de la Cozmeni, din Harghita. Laszlo Solyom a venit cu maşina, după ce autorităţiile române nu i-au permis să aterizeze la Târgu Mureş.


Preşedintele Ungariei a participat, în judeţul Harghita, la inaugurarea unui monument comemorativ comandat de el. Aici le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa unităţii ungurilor din Transilvania.


Maghiarii vor sărbători la Cluj-Napoca prin manifestări paşnice. Ei se vor întâlni la ora 12.30 la biserica catolică Sfântul Mihail., de unde vor porni în marş spre placa comemorativă a lui Petofi Sandor, unde va avea loc o ceremonie de depunere de coroane. Seara, maghiarii sunt aşteptaţi la un spectacol, dedicat lor, la Opera Maghiară.


În paralel, tot la Cluj-Napoca, va avea loc o altă manifestaţie, organizată de Noua Dreaptă în memoria lui Avram Iancu. În trecut, aceste manifestări s-au soldat cu violenţe. La Cluj Napoca, o sută de persoane au participat anul trecut la contra manifestaţia organizată de Noua Dreaptă. Un etnic maghiar de 17 ani a fost agresat atunci de şase tineri, în timp ce mergea spre Biserica Sfantul Mihail din centrul municipiului, pentru a participa la slujba tradiţională de ziua maghiarilor.


Cu ocazia evenimentului de duminică, preşedintele Traian Băsescu a adresat un mesaj maghiarilor din România. ?Înteleg sentimentul de mândrie care vă cuprinde în această zi şi sunt alături de dumneavoastră în momentele de sărbătoare. Maghiarii au dat dovada în decursul istoriei că sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o şi în anul 1956, când s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei şi întregii lumi oameni cu performanţe deosebite în viaţa ştiinţifică, culturală sau sportivă?, spune preşedintele.


El a adăugat că România ?este patria comună a tuturor cetăţenilor ei, indiferent de originile acestora? şi şi-a încheiat mesajul adresând etnicilor maghiari urări de ?fericire şi bunăstare alături de toţi ceilalţi cetăţeni români?


Antena3.ro

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close