Antena 3 CNN Actualitate Măsuri excepţionale de securitate în Europa şi în lume, de teama atentatelor teroriste

Măsuri excepţionale de securitate în Europa şi în lume, de teama atentatelor teroriste

Măsuri excepţionale de securitate în Europa şi în lume, de teama atentatelor teroriste
31 Dec 2015   •   13:25

Principalele capitale din Europa şi din întreaga lume vor lua măsuri sporite de securitate, prin desfăşurarea unui număr mare de forţe de ordine şi prin efectuarea unor controale stricte, pentru a garanta siguranţa cetăţenilor în timpul petrecerilor în aer liber de Revelion, pe fondul creşterii ameninţării teroriste de factură jihadistă, informează joi presa şi agenţiile de presă internaţionale, transmite Agerpres.

În Franţa, în care a fost decretată starea de urgenţă după atentatele din 13 noiembrie din Paris, soldate cu 130 de morţi şi peste 300 de răniţi, 60.000 de poliţişti şi militari vor asigura securitatea, într-o mobilizare fără precedent. Tradiţionalul foc de artificii de lângă Turnul Eiffel a fost anulat, nu doar din motive de securitate, ci şi în semn de respect pentru victimele atentatelor din 13 noiembrie. În schimb, va avea loc un spectacol de lumini la Arcul de Triumf. Ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, a declarat presei că 'aceasta nu va fi o petrecere de Revelion ca oricare alta'.

În Paris, 80% dintre agenţii de poliţie sunt pe străzi pentru a asigura securitatea parizienilor, a declarat primăriţa oraşului, Anne Hidalgo. Ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, a vizitat miercuri câteva dintre zonele cele mai frecventate de către turiştii aflaţi la Paris, precum catedrala Nôtre Dame sau bulevardul Champs-Élysées, şi a adus un omagiu celor 11.000 de militari, poliţişti, jandarmi şi pompieri desfăşuraţi în întreaga ţară, faţă de 9.000 câţi au fost mobilizaţi în urmă cu un an. Zonele aflate în apropierea bulevardului Champs-Élysées şi a Turnului Eiffel vor rămâne închise şi se vor efectua controale.

Prefectul poliţiei din Paris, Michel Cadot, a declarat că, deşi ameninţarea teroristă 'este permanentă', 'nu există noi elemente specifice' privind oraşul sau zona metropolitană care 'să justifice măsuri speciale'. Totuşi, teama de noi atacuri şi faptul că francezii nu au deloc dispoziţia necesară de a participa la festivităţi, mai ales după atacurile teroriste din 13 noiembrie, au dus la o prăbuşire a rezervărilor la marile restaurante din capitală, cu circa 50% faţă de anul precedent, potrivit sindicatului hotelierilor şi restaurantelor Synhorcat. De altfel, de la atentatele din 13 noiembrie, şi numărul turiştilor din Paris a scăzut semnificativ - mai ales cel al turiştilor niponi şi americani -, fapt care s-a reflectat în rezervările la hotel, care au scăzut cu 30% faţă de anul precedent, după cum a informat patronatul din acest sector, Umih.

În Belgia, primarul capitalei Bruxelles, Yvan Mayeur, a decis miercuri să anuleze focurile de artificii şi festivităţile de Anul Nou organizate de obicei în centrul oraşului. Edilul a luat această măsură după ce marţi s-a aflat că forţele de ordine belgiene au arestat doi indivizi care plănuiau să organizeze un atac terorist 'în mai multe zone emblematice' din Bruxelles în noaptea dintre ani. Doar pieţele volante de Crăciun din centrul oraşului au mai fost păstrate, a anunţat postul de televiziune francofon RTBF.

Mayeur a spus totuşi că măsurile luate nu înseamnă că oraşul va fi practic închis. 'Restaurantele, barurile, sălile de spectacol vor permite oamenilor să sărbătorească noul an', a spus Mayeur, recunoscând că decizia de a anula toate festivităţile publice a fost una dificilă. Pe de altă parte, Federaţia Horeca Bruxelles şi Asociaţia Restaurantelor din Belgia (BRA) au anunţat că rezervările la restaurantele din Bruxelles pentru petrecerile de Revelion au scăzut simţitor, din cauza ameninţării teroriste.

În Marea Britanie, circa 3.000 de poliţişti vor asigura securitatea pe străzile Londrei. 'Am luat aceste măsuri doar din precauţie, nu ca rezultat al unor informaţii furnizate de agenţii', au anunţat autorităţile britanice, citate de El Mundo. Pentru a putea urmări spectacolul pirotehnic de pe London Eye, roata gigantică amplasată pe malul sudic al Tamisei, doritorii vor trebui să-şi cumpere bilet, la fel ca şi anul trecut. Pe pagina sa de internet, Poliţia Metropolitană din Londra (MET, Scotland Yard) a avertizat că biletele pentru acest eveniment organizat de primăria Londrei s-au epuizat deja şi le-a recomandat cetăţenilor care nu au apucat să-şi cumpere bilet să nu se apropie de centru şi să urmărească focurile de artificii din propriile locuinţe sau din vreun bar.

În Germania, la Berlin, în spaţiul public în care se vor desfăşura festivităţile de Anul Nou măsurile de securitate au un caracter inedit şi excepţional, dar şi un cost de 50 de milioane de euro, transmite El Pais. Este de aşteptat ca sute de mii de persoane să sărbătorească Revelionul pe distanţa de circa doi kilometri care leagă Poarta Brandenburg de Coloana Victoriei. Totuşi, nici în Berlin nu există informaţii cu privire la potenţiale atacuri, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. Chiar şi aşa, în oraş există o atmosferă stranie, de iminentă ameninţare, comentează El Mundo. Efectivele de poliţie vor fi suplimentate, mai ales în zona în care vor avea loc festivităţile: vor fi desfăşuraţi 900 de poliţişti, cu 180 mai mulţi decât anul trecut. Pompierii vor avea 1.300 de oameni la faţa locului, iar Crucea Roşie va trimite 280 de voluntari.

Accesul cu rucsacuri de dimensiuni mari va fi interzis pentru prima dată, au confirmat organizatorii. În plus, toate rucsacurile vor fi controlate. Cunoscutul parc din zonă, Tiergarten, unde va avea loc o petrecere de sfârşit de an la care sunt aşteptate circa un milion de persoane, este încercuit cu un gard de metal cu o lungime de 13 kilometri. Înainte de începerea festivităţilor, poliţia va verifica zona cu ajutorul câinilor, în căutare de explozibili, şi va interzice celor prezenţi să se urce pe gard.

La rândul lor, autorităţile din mai multe landuri i-au pus în gardă pe refugiaţi în legătură cu obiceiul locului, de a detona petarde şi de a aprinde focuri de artificii pentru a sărbători sosirea unui nou an. În landurile Hessa, Renania-Palatinat şi Renania de Nord-Westfalia a fost interzisă folosirea materialelor pirotehnice în imediata apropiere a centrelor de refugiaţi. Pe de-o parte, măsura vizează evitarea incendiilor şi a accidentelor, pe de altă parte, autorităţile doresc să evite posibile traume psihologice asupra refugiaţilor, care au trecut prin experienţele extreme ale războiului. În localitatea Mannheim, poliţia a distribuit fluturaşi în limba arabă pentru a-i informa pe refugiaţi în legătură cu această tradiţie anuală germană. În multe ţări musulmane, focurile de artificii nu se numără printre modalităţile tradiţionale de a sărbători Noul An.

Şi în Italia, numărul poliţiştilor va fi suplimentat, deşi guvernul de la Roma evită oficial să precizeze dacă există sau nu o alertă specifică, transmite EFE. Trei mii de poliţişti şi 6.500 de militari vor fi desfăşuraţi pe întreg teritoriul ţării, iar în Roma securitatea va fi asigurată de 800 de agenţi de poliţie, 750 de gardieni şi 2.300 de militari. Toţi cei care participă la marea festivitate de sfârşit de an, concertul de la Circo Massimo din Roma, eveniment la care vin în fiecare an mii de oameni, vor fi controlaţi cu ajutorul detectoarelor de metale. Totodată, organizatorii au interzis accesul cu sticle şi cu petarde, iar în zonele adiacente circulaţia maşinilor va fi interzisă, cu excepţia riveranilor. Totuşi, spre deosebire de Milano, care a interzis focurile de artificii în acest an, 2016 va începe la Roma cu un spectacol pirotehnic de proporţii.

În Spania, accesul în zona Puerta del Sol din Madrid, unde în fiecare an mii de persoane se adună pentru a sărbători Revelionul, va fi reglementat pentru prima dată. Zona va fi supravegheată de 600 de agenţi de poliţie, cu 15% mai mult decât anul trecut, iar numărul persoanelor autorizate să intre în zona Puerta de Sol va fi limitat la 25.000, o altă 'premieră'. În plus, este pentru prima dată când Spania sărbătoreşte Revelionul cu o alertă antiteroristă stabilită la nivelul patru, cu unul mai puţin decât nivelul maxim, notează DPA.

Autorităţile din Portugalia au anunţat că vor întări efectivele de poliţie în zonele foarte circulate, precum centrele comerciale, şi vor continua să supravegheze îndeosebi aeroporturile din ţară. Portugalia menţine alerta la nivelul patru din cinci, deşi forţele de securitate insistă că nu există niciun factor concret de ameninţare teroristă. Cele mai mari oraşe din ţară, capitala Lisabona şi Porto, ridică cele mai mari probleme de securitate, dat fiind că în aceste două oraşe vor avea loc festivităţi la care vor participa mii de persoane.

În Rusia, Piaţa Roşie din Moscova, unde zeci de mii de persoane petrec în mod tradiţional noaptea dintre ani, va fi închisă publicului, motivul oficial fiind acela că în piaţă va fi transmis live un program special de Revelion. Totuşi, unii experţi au apreciat că autorităţile se tem de atacuri teroriste şi de aceea au decis să ia măsuri de securitate fără precedent.
Rusia, care îşi sporise deja dispozitivul antiterorist după atentatul comis în Egipt la finele lunii octombrie împotriva unui avion al unei companii ruse cu 224 de pasageri la bord, a adoptat măsuri suplimentare de securitate în ajunul Anului Nou. Circa 15.000 de poliţişti vor asigura securitatea în Moscova în perioada sărbătorilor, care în Rusia se vor încheia la 10 ianuarie. Ei vor fi 'ajutaţi' de 140.000 de camere video de supraveghere.

Poliţia din Turcia va mobiliza mii de agenţi în principalele pieţe din Istanbul şi Ankara, de teama unor atentate jihadiste, a informat joi cotidianul Hurriyet. Miercuri au fost reţinuţi doi presupuşi membri ai grupării teroriste Statul Islamic despre care se crede că intenţionau să comită atentate sinucigaşe la Ankara, de Revelion. Hurriyet mai scrie că ambii suspecţi, reţinuţi în Mamak, cartier muncitoresc din Ankara, şi care aveau asupra lor centuri explozive, au intrat în Turcia din Siria. Explozibilii conţineau rulmenţi de metal şi bucăţi de fier, cu scopul de a provoca un număr cât mai mare de victime.

În Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, cu 14 milioane de locuitori, circa 15.000 de agenţi municipali vor patrula străzile oraşului în noaptea dintre ani. Aproximativ 5.000 de poliţişti vor supraveghea piaţa Taksim şi strada alăturată Istiklal, unde locuitorii obişnuiesc să se adune pentru festivităţile de Noul An. Un număr semnificativ de poliţişti nu va purta uniforme. Poliţiştii se vor 'deghiza' în vânzători de castane, de covrigi, lustragii şi chiar în Moş Crăciun, a anunţat conducerea poliţiei din Istanbul.

În SUA, la New York, circa 6.000 de agenţi de poliţie, în uniformă sau în civil (cu 500 mai mulţi decât anul precedent) vor asigura securitatea vizitatorilor care se adună în Times Square pentru a urmări tradiţionala bilă de cristal de şase tone, a cărei cădere simbolizează trecerea dintre ani. La ceremoniile din acest an sunt aşteptate circa un milion de persoane. 'Suntem pregătiţi. Suntem cel mai bine pregătit oraş din ţară, cel mai bine pregătit oraş pentru a evita terorismul şi a putea face faţă oricărui eveniment', a declarat primarul New York-ului, Bill de Blasio.

Tot la New York va fi desfăşurată o nouă unitate de luptă împotriva terorismului, Comandoul de Răspuns Critic, care include agenţi puternic înarmaţi care vor supraveghea Times Square. Agenţii, care vor comunica între ei cu ajutorul telefoanelor inteligente, vor avea autoritatea de a anula evenimentul în orice moment şi de a evacua zona, a anunţat comisarul de poliţie William Bratton, care a insistat că nu există ameninţări credibile împotriva oraşului New York, a informat Reuters.

Joi dimineaţa, poliţia va începe să închidă principalele artere, folosind baricade pentru a-i opri pe trecători şi deviind traficul. Participanţii la festivităţile din Times Square nu vor avea voie cu rucsacuri sau cu genţi mari. Toate genţile - mari sau mici - vor fi controlate şi vor fi folosite detectoare de metale pentru a verifica toate persoanele care intră în piaţă. Totodată, poliţia va folosi detectoare de radiaţii şi câini pentru a identifica explozibili.

La Tokio, în Japonia, poliţia va limita accesul trecătorilor în renumita stradă Shibuya din motive de securitate. Între orele locale 22:00 şi 1:00 (13:00 şi 17:00 GMT), autorităţile nipone vor închide mai multe dintre zonele de acces către staţiile de tren şi de metrou din Shibuya, loc popular de întâlniri. În zonă vor fi desfăşuraţi sute de agenţi pentru a controla traficul şi circulaţia pietonilor.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close