Antena 3 CNN Actualitate Media Nicolas Sarkozy încearcă să ?berlusconizeze? presa franceză

Nicolas Sarkozy încearcă să ?berlusconizeze? presa franceză

Nicolas Sarkozy încearcă să ?berlusconizeze? presa franceză
14 Iun 2010   •   05:20

 

Liderul francez Nicolas Sarkozy a fost acuzat că încearcă să ?berlusconizeze? presa franceză, după ce intervenit personal pentru a opri vânzarea Le Monde - cel mai influent ziar din Franţa - unor afacerişti de stânga de teamă că se va opune realegerii sale.

Sarkozy  nu doreşte ca influentul cotidian să ajungă în mâinile echipei condusă de Matthieu Pigasse, bancher ce conduce Lazard France, şi Pierre Bergé, partenerul lui Yves Saint Laurent- ambii consideraţi apropiaţi de Partidul Socialist de opoziţie.

Un al treilea este Xavier Neil, mogul din telecomunicaţii cu o avere personală de două miliarde de euro.

Cei trei arătau că sunt pregătiţi să investească 100 milioane euro în ziar, care nu va reuşi să plătească salariile angajaţilor în iulie dacă nu găseşte un cumpărător.

Preşedintele a ameninţat că va retrage circa 45 milioane de euro din fonduri de stat acordate pentru a ajuta la restructurarea ziarului, dacă editura ziarului este luată de cei trei, deoarece el se teme că aceştia vor face campanie contra sa, la alegerile din 2012.

El a transmis ameninţarea redactorului şef Eric Fottorino, după ce l-a convocat la Elysée .

Sarkozy se teme că Pigasse a lucrat cândva în cabinetul lui Dominique Strauss-Kahn, care acum conduce FMI; dar este considerat cea mai credibilă ameninţare la adresa lui Sarkozy .

Un membru al echipei lui Pigasse a descris ameninţarea lui Sarkozy ca ?şocantă?.

?Acest tip de comportament aduce puternic aminte de Silvio Berlusconi (premier italian şi mogul de presă)? . ?Este surprinzător că Franţa a ajuns astfel? .

Ziarele Le Figaro, Les Echos şi Le Journal du Dimanche sunt deţinute de apropiaţi ai preşedintelui, la fel ca şi TF1, cel mai popular post tv. Sarkozy a schimbat recent legea pentru a putea numi şeful televiziunii publice şi va nominaliza unul săptămâna viitoare.



 

 


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy Silvio Berlusconi
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close