Antena 3 Actualitate Media Zi tristă la Charlie Hebdo! Ce s-a întâmplat cu autorul caricaturilor cu profetul Mahomed

Zi tristă la Charlie Hebdo! Ce s-a întâmplat cu autorul caricaturilor cu profetul Mahomed

25 Sep 2015   •   18:37
Zi tristă la Charlie Hebdo! Ce s-a întâmplat cu autorul caricaturilor cu profetul Mahomed
Sursa foto: Foto: Twitter

Renald Luzier (Luz), caricaturistul-vedetă al Charlie Hebdo şi autorul a numeroase caricaturi cu profetul Mahomed, între care şi cea publicată pe prima pagină a săptămânalului francez după atentatul terorist în care a fost decimată redacţia acestui săptămânal satiric, va părăsi echipa revistei.
   
Luz, în vârstă de 43 de ani, şi-a anunţat plecarea în actualul număr al Charlie Hebdo, care a apărut pe piaţă miercuri. El va părăsi Charlie Hebdo după publicarea viitorului număr al revistei, care va apărea pe 30 septembrie, potrivit lefigaro.fr.
   
Luz este autorul caricaturii cu profetul Mahomed care plânge publicată pe prima pagină a Charlie Hebdo, alături de mesajul "Tout est pardonné" (Totul este iertat, n.r.), în primul număr al revistei apărut la o săptămână după atentat. Acest număr s-a vândut în milioane de copii, în condiţiile în care în mod obişnuit tirajul mediu al revistei franceze era de aproximativ 50.000 de copii.
   
În luna iulie, Laurent Sourisseau (cunoscut cu pseudonimul Riss), redactorul-şef şi publisher al Charlie Hebdo, a anunţat că revista nu va mai publica, de la acel moment, caricaturi ale profetului Mahomed.
   
"Am făcut desene cu Mahomed pentru a apăra principiul că putem desena ce vrem noi", a declarat la momentul respectiv Laurent Sourisseau, într-un interviu acordat revistei germane Stern.
  
Declaraţiile făcute de Riss au venit la puţin timp după ce Luz, unul dintre desenatorii care au realizat copertele cel mai bine vândute ale săptămânalului francez, a declarat că nu-l mai interesează să realizeze caricaturi cu profetul Mahomed. Astfel, în luna aprilie, Luz a declarat pentru o revistă culturală franceză că "nu-l mai interesează" să îl deseneze pe profetul Mahomed.
   
"M-am săturat de asta (de a-l desena pe profetul Mahomed, n.r.), la fel cum m-am săturat să-l desenez pe Sarkozy (fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, n.r.). Nu o să-mi petrec întreaga viaţă desenându-i pe ei", a spus Luz.
   
Apoi, în luna mai, Luz a anunţat plecarea sa iminentă de la Charlie Hebdo, motivând oboseala şi surmenajul. De asemenea, caricaturistul a spus că reprezintă o "tortură" să muncească fără prietenii şi colegii săi ucişi în atentat.
   
Pe de altă parte, anunţul oficial de miercuri al lui Luz privind plecarea sa din echipa Charlie Hebdo vine la două săptămâni după ce pe prima pagină a revistei a fost publicată o caricatură a lui Aylan Kurdi, un copil de trei ani înecat în Marea Egee, după scufundarea unei ambarcaţiuni cu imigranţi.
   
Una dintre caricaturi prezenta un copil înecat şi o pancartă a unui restaurant McDonald's pe care scria: "Primim imigranţi! Promoţie: două meniuri pentru copii la preţul pentru unul".
   
Caricaturile care făceau referire la acest copil sirian înecat împreună cu mama sa şi cu fratele său au atras critici dure, iar, potrivit Al Jazeera, organizaţii antidiscriminare au anunţat intenţia de a da în judecată Charlie Hebdo. După apariţia criticilor, Luz a declarat că acele caricaturi nu ironizau refugiaţii, ci "societatea noastră liberală şi ipocrită".
   
Luz a devenit desenatorul-vedetă al Charlie Hebdo după moartea caricaturiştilor emblematici ai publicaţiei, Cabu, Wolinski, Tignous şi Charb, ucişi în atacul terorist din 7 ianuarie, care a făcut 12 victime.
   
Pe 7 ianuarie, doi militanţi islamişti au luat cu asalt redacţia săptămânalului francez Charlie Hebdo, iar atentatul terorist a făcut 12 victime şi a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii filialei Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close