Antena 3 CNN Actualitate Medicii de familie protestează timp de 3 zile. Ministerul Sănătăţii: Fondurile rămân neschimbate în trimestrul I

Medicii de familie protestează timp de 3 zile. Ministerul Sănătăţii: Fondurile rămân neschimbate în trimestrul I

Medicii de familie protestează timp de 3 zile. Ministerul Sănătăţii: Fondurile rămân neschimbate în trimestrul I
Sursa foto: medici de familie
16 Feb 2009   •   17:10

Conducerea Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit luni cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru a analiza situaţia din medicina de familie. În urma întâlnirii, s-a stabilit faptul că fondurile pentru medicii de familie vor rămâne neschimbate în trimestrul I al anului 2009, urmând ca din trimestrul II să fie semnat un contract cadru în valoare de 256,5 milioane de lei. La aceştia se vor adăuga circa 180 de milioane de lei, aferente celor două programe de sănătate propuse de Ministerul Sănătăţii, cel de prevenţie a cancerului de col uterin şi a bolilor cardiovasculare.
Reprezentanţii Minsiterului consideră că protestele medicilor de familie nu sunt justificate şi avertizează că acestea ar putea avea urmări negative.
Nemulţumiţi de banii puţini pe care îi primesc, medicii de familie au găsit o formă de protest inedită: vor intra în concediu de odihna timp de trei zile, începând de miercuri. Medicii vor veni, totuşi, la cabinete, dar se vor ocupa doar de urgenţe. Târgu Mureş, Dolj, Bistriţa, Giurgiu şi Iaşi sunt câteva dintre judeţele unde s-au anunţat proteste. O excepţie pare să facă doctorii din Constanţa. Până acum niciun medic de familie nu şi-a depus cerere de concediu.
La Târgu-Mureş medicii de familie pleacă în concediu. Mulţi dintre ei au depus cereri de concediul la Casa de Asigurări de Sănătate. Pot pleca, dar cu condiţii - trebuie să îşi găsească înlocuitor.
La Bistriţa, peste 130 de medici care fac parte din Asociaţia Profesionala a Medicilor de Familie - Medicina Generala Bistriţa - Nasaud au hotărât să poarte banderole negre, simbolizând "moartea medicinei de familie".
Peste 100 de cereri de concediu au ajuns la CAS şi se asteapta noi cereri. Asociaţia Medicilor de familie din Bistrita Nasaud a înaintat la primaria Bistrita o cerere prin care cere organizarea unui miting care ar urma sa aiba loc miercuri, începand cu ora 10.00.
Antena3

×
Subiecte în articol: medici de familie
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close